Moc zdrowia w orzechach.
Akurat sezon na świeże orzechy włoskie w pełni. Spadają same z drzew wystarczy je tylko pozbierać. Mój drogi sąsiad z działki co roku raczy mnie tymi przysmakami. Właśnie tydzień temu kiedy zbierałam resztę malin przyniósł mi całą reklamówkę orzechów włoskich. Taki sąsiad to skarb. Niestety u nas szybko znikają. Codziennie wieczorem rytuał obierania oraz oczywiście zjadanie świeżutkich smacznych oraz zdrowych orzechów. A dzisiaj udało mi się zakupić dwa kilogramy bardzo dobrych tych owoców. A jak wiadomo same orzechy to źródło cennych dla naszego zdrowia tłuszczy oraz kwasów omega – 3. Jak można przeczytać o orzechach włoskich w internecie wystarczy zjeść codziennie trzy sztuki aby zapewnić dzienne zapotrzebowanie na te kwasy. Co ciekawe właśnie te orzechy podnoszą naszą odporność. A jak już wiadomo od dawna, że po przełupaniu takiego orzecha swym wyglądem przypomina nasz mózg a więc są cenne właśnie dla niego. Zawierają mnóstwo fosforu a więc idealne będą dla osób uczących się i ćwiczących swoją pamięć. Są także źródłem wielu innych bardzo ważnych witamin i mikroelementów dla naszego zdrowego funkcjonowania organizmu. Możemy je r dodawać do różnych deserów, ciast, musli, czekolad. Możemy przygotować blok czekoladowy z przepisu ze strony dr Gerarda Podaję link bezpośrednio do strony:
https://drgerard.eu/blok-czekoladowy-z-pryncypalkami-i-zwierzakami/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz