poniedziałek, 18 października 2021

Wyjątkowo pyszniutki deser

Przygotowałam wyjątkowo pyszniutki deser składający się z ciasta kruchego, masy jabłkowej z dodatkiem malin, draży w czekoladzie, masy śmietankowej, masy kajmakowej i posiekanych orzechów włoskich. Spróbujecie takiego zestawienia smaków? Zapraszam. Oto potrzebne składniki:

Ciasto
-200 g masła
-300 g mąki pszennej
-60 g cukru pudru
-2 żółtka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-opakowanie cukru wanilinowego

Krem śmietankowy
-350 ml mleka
-1 budyń śmietankowy
-1 łyżka cukru
-100 g białej czekolady
-330 ml śmietanki kremówki 36%
-1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g

Masa jabłkowa
-1 kg jabłek
-100 g malin mrożonych
-2 łyżki cukru
-1 galaretka malinowa
-pół szklanki wody

Dodatkowo
-draże w czekoladzie od Dr Gerard 200 g
-masa kajmakowa o smaku orzechowym 460 g
-100 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania: ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatam. Formuję kulę, owijam folią spożywczą i schładzam w lodówce przez około 60 minut. Blachę (około 25/35 cm) wykładam papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielę na pół, wałkuję i wykładam na dno 2 form, nakłuwam widelcem i piekę razem lub osobno w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Krem śmietankowy: 300 ml mleka i łyżkę cukru doprowadzam do wrzenia, do pozostałego mleka dodaję proszek budyniowy i mieszam. Na gotujące się mleko wlewam rozmieszany budyń, mieszając gotuję, do zgęstnienia. Do ugotowanego budyniu dodaję kawałki czekolady i mieszam do rozpuszczenia, następnie przykrywam folią i odstawiam do wystudzenia. Do zimnego budyniu z czekoladą dodaję ubitą na sztywno śmietanę z cukrem wanilinowym i miksuję do połączenia się składników. Masa jabłkowa: obieram i ścieram na tarce jabłka, przekładam do ganka, podlewam wodą, dodaję cukier i gotuję, aż jabłka zmiękną. Pod koniec gotowania dodaję mrożone maliny i chwilę mieszam. Masę zdejmuję z palnika i dodaję suchą galaretkę, mieszam i odstawiam do wystudzenia. Przełożenie: na ciasto kruche wykładam masę jabłkową, rozsypuję draże w czekoladzie, nakładam krem śmietankowy, wykładam kruche ciasto, które smaruję masą kajmakową, wierzch posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto mocno schładzam przed podaniem. Idealny dodatek do popołudniowej kawy, ale możecie również przygotować to ciasto na urodziny, imieniny czy spotkania rodzinne lub imprezy ze znajomymi. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze i doskonale komponują się z pozostałymi składnikami. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz