wtorek, 19 października 2021

Na bogato.

Na bogato.

Lubię słodycze i chętnie eksperymentuję podczas przygotowywania deserów. Najchętniej wykorzystuję do tego znane i cenione ciastka od Dr Gerarda. Same w sobie są bardzo smaczne, produkty o wysokiej jakości. Doskonale tworzą bazę - spód do naszych deserów na zimno. Nie trzeba stać godzinami przy mikserze i piekarniku. Wystarczy wyłożyć blachę do ciasta papierem do pieczenia, ułożyć na dnie wybrane przez siebie ciastka, np. herbatniki z cukrem, maślane herbatniki lub biszkopty. Skropić je obficie mocną kawą z dodatkiem alkoholu, biszkopty odrobinę mniej. Na to wyłożyć  przygotowany krem z tiramisu, wyrównać. Wierzch posypać gorzką czekoladą i płatkami migdałów. Schłodzić. Prawda, że proste.

Oto potrzebne produkty:

Ciastka od Dr Gerarda na spód

Krem z tirami su - mieszanka gotowa w proszku, (mleko do przygotowania kremu według przepisu na opakowaniu)

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - do zalania pół szklanki gorącej wody

Łyżka alkoholu – wymieszać z przestudzoną kawą

Gorzka czekolada i płatki migdałów na wierzch


Migdały tak jak i wiele innych odmian orzechów Są niezwykle pożądane w naszej diecie. Mają wiele cennych odżywczych składników  takich jak błonnik, białko i zdrowe tłuszcze, korzystnie wpływają na układ krążenia. Większość odmian zdrowych orzechów zawiera przeciwutleniacze, takie jak witamina E, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Natomiast odrobina alkoholu podkreśli wyjątkowy smak naszego deseru. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz