Ciasto
-3 jajka
-3/4 szklanki kwaśniej śmietany 18%
-2 łyżki dżemu dowolny smak
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka sody
-2 szklanki mąki pszennej
-200 g margaryny
-pół szklanki cukru
-3 jajka
-3/4 szklanki kwaśniej śmietany 18%
-2 łyżki dżemu dowolny smak
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka sody
-2 szklanki mąki pszennej
-200 g margaryny
-pół szklanki cukru
Masa jabłkowa
-2 kg jabłek
-2 galaretki pomarańczowe
-5 łyżek cukru
-2 kg jabłek
-2 galaretki pomarańczowe
-5 łyżek cukru
Masa budyniowa
-250 g margaryny
-3 szklanki mleka
-1 szklanka mąki pszennej
-3/4 szklanki cukru
-opakowanie cukru wanilinowego
-250 g margaryny
-3 szklanki mleka
-1 szklanka mąki pszennej
-3/4 szklanki cukru
-opakowanie cukru wanilinowego
Polewa
-100 g czekolady deserowej
-4 łyżki mleka
-100 g czekolady deserowej
-4 łyżki mleka
Dodatkowo
-ciastka markizy podłużne z polewą kakaową od Dr Gerard 1,5 opakowania
-draże od Dr Gerard w czekoladzie mlecznej 30 g
-ciastka markizy podłużne z polewą kakaową od Dr Gerard 1,5 opakowania
-draże od Dr Gerard w czekoladzie mlecznej 30 g
Sposób przygotowania: jajka, śmietanę, dżem, kakao oraz sodę umieszczam w misce i miksuję na jednolitą masę. Margarynę z cukrem rozpuszczam, dodaję do mąki, wyrabiam na kruszonkę, którą przekładam do miksowanych składników, mieszam łyżką i przekładam do blaszki (około 24/38 cm). Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzę i wkładam do blaszki. Obrane jabłka ścieram na tarce, podlewam wodą, dodaję cukier, podprażam, dodaję galaretki i dokładnie mieszam. Tężejącą masę jabłkową wykładam na ciasto i układam ciastka polewą do góry (w równych odstępach). Dwie szklanki mleka gotuję, wlewam pozostałe zmiksowane mleko z cukrami i gotuję budyń, ugotowany budyń odstawiam do wystudzenia. Margarynę ucieram, miksując dodaję zimny budyń. Masę wykładam na ciastka i schładzam minimum godzinę. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem i polewam ciasto, wierzch posypuję drażami w mlecznej czekoladzie. Ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz