czwartek, 28 października 2021

Purree z dyni

 

Składniki:

    Dynia Hokkaido

Jak zrobić puree z dyni?

  1. Dynię umyj, przekrój na pół i za pomocą nożyka pozbądź się pestek.

  2. Ułóż dwie połowy dyni na blaszce wyłożonej pergaminem.

  3. Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i w zależności od rozmiaru dyni, piecz  30-40 minut, aż miąższ stanie się naprawdę miękki.

  4. Pokrój ostudzone połowy dyni na mniejsze kawałki i zmiksuj w blenderze na gładkie puree.

  5. Dyniowe puree przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i włóż do garnka do gotowania słoików. Po zagotowaniu wody, pasteryzuj domowe przetwory przez około 20 minut.

Przygotowane puree z dyni możesz przełożyć do torebek i zamrozić. Przetwory z dyni możesz również przełożyć do słoików. Pamiętaj, by szklane słoiczki i zakrętki najpierw odpowiednio wyparzyć. Jak to zrobić? O metodach wyparzania słoików przeczytasz tutaj:


Warto mieć zawsze zapas czegoś takiego na jesienne i zimowe dni, kiedy oprócz ochoty na słodycze Dr Gerarda Wafelki pryncypałki najdzie nas na coś owocowego. . Jest wiele rozwiązań jak możemy wykorzystać ten zacny owoc w naszym codziennym gotowaniu. Nie tylko ma nam służyć na haloween ale także to innych smacznych rzeczy, nie którzy robią zapasy draży i ciastek Dr Gerarda na zimę, a ja oprócz tego jeszcze zapasy przetworów z dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz