Witajcie moi kochani, ostatnio oglądałem program w TV, na temat różnego rodzaju czekolad. I powiem wam, że człowiek uczy się całe życie. Otóż Dr Gerard na pewno też wykorzystuję różne jej rodzaje w swoich słodyczach. Ciekawi was jakie są rodzaje wykorzystywane w np., ciastkach czy drażach Dr Gerarda.
Czekolada gorzka zawiera przynajmniej 70% masy kakaowej, tłuszcz kakaowy oraz cukier, a czasami również niewielką ilość wanilii. Powinna być przygotowywana w temperaturze 31,1–32,7°C. Jej smak jest nieco gorzkawy, a intensywność nasila się wraz ze wzrostem zawartości kakao w produkcie. Zasadniczo jest uważana za najbardziej wartościową czekoladę, ponieważ zawiera składniki odżywcze, takie jak magnez, potas czy żelazo, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu i układu krwionośnego oraz skutecznie poprawiają samopoczucie.
Czekolada deserowa zawiera od 30 do 70% kakao, głównie w postaci miazgi. Pozostałe składniki to masło kakaowe, cukier, a czasami dodatki smakowe. Jest stosunkowo słodka i chętnie wykorzystywana w cukiernictwie (m.in. do wyrobu czekoladek).
Czekolada mleczna charakteryzuje się zawartością miazgi kakaowej na poziomie 20-30%. Jest bardzo słodka i łagodna w smaku, dlatego najchętniej spożywają ją dzieci. Mleczna czekolada stanowi podstawę większości batoników, wafelków, ciastek czy czekoladek.
Czekolada biała nie zawiera miazgi kakaowej, a jedynie sam tłuszcz kakaowy, mleko i cukier, dlatego przyjmuje kremowy kolor. Powstała w roku 1930 i jest wytwarzana w temperaturze 27,9-30,5°C. Jest bardzo słodka, a dzięki dużej ilości masła kakaowego natychmiastowo rozpływa się w ustach. Należy jednak zwrócić uwagę na wysoką kaloryczność tego typu czekolady, która wynika z dużej zawartości nasyconych tłuszczów. Ich spożywanie w dużych ilościach oczywiście nie sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. Polecam posmakować Wafelki pryncypałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz