środa, 27 marca 2019

Dobry sposób na przyswajanie wiedzy


Chwilowe załamanie pogody i nagły powrót zimy to nie problem, gdy masz na głowie piętrzące się obowiązki i zajęcia. Nie zdążysz zrobić jedno a już następne sprawy czekają na załatwienie. Od świtu do nocy ciągle w biegu, bez chwili na odpoczynek. Wieczorem zaś kładąc zmęczoną głowę na poduszce nie zdążysz nawet pomyśleć, bo już sen ma cię w swoich objęciach…  ten opis przywodzi na myśl typowy dzień z życia Marty. Jej siostra Ola ma dużo więcej czasu, zatem przejęła takie obowiązki jak przygotowywanie posiłków, czy zakupy. W ciągu ostatnich kilku miesięcy chcąc, nie chcąc poznała różnego rodzaju tajniki związanie z gotowaniem, pieczeniem, smażeniem – to jest nic innego jak nauka poprze praktykę. Proces ten zaczyna się już podczas planowania i wybierania produktów. I tak na przykład mąka – zdaje się, że jest to tylko biały proszek, powstały ze zmielonych ziaren zbóż. Jednak jest wiele typów mąki i każdy z nich ma trochę inne właściwości, wartości odżywcze i przeznaczenie. Ola kiedyś używała wyłącznie mąkę tortową do wszystkich potraw. Teraz zaglądając do różnych poradników kulinarnych nabrała przekonania, że jest to błąd. O ile mąka tortowa typu 450 jest wyśmienita do wypieku biszkoptów i półkruchych ciast, to do bułek drożdżowych lepsza będzie mąka typu 500 – wrocławska lub typu 550. Teraz Ola odkryła jakiej mąki używa się do wypieku ciastek pełnoziarnistych a jakiej do Pryncypałek – wafelków w czekoladzie. Dr Gerarda w swojej ofercie słodyczy ma jedne i drugie. Gdy Marta śpiesznie wychodzi rankiem z domu Ola zawsze daje siostrze drugie śniadanie – kanapkę z pełnoziarnistego pieczywa i jej ulubione słodycze: ciastka pełnoziarniste lub inne smakołyki od Dr Gerarda oraz radę by wreszcie zwolniła tempo życia i wzięła na siebie część obowiązków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz