Dla moich sąsiadów drzwi są zawsze otwarte, mam też zwykle w
barku zapasy na takie wizyty. Najczęściej są to wyroby DR GERARDA. Przede
wszystkim CIASTKA C – MOLL HAZELNUT. Gdy ich zabraknie, wtedy ratuje mnie
SŁONECZNA TARTA Z
KREMEM CYTRYNOWYM.
Składniki :
Na ciasto : Dwie szklanki mąki, ¾ szklanki cukru pudru,
cukier waniliowy, 100 g masła, 2 żółtka.
Na masę : 5 jajek, 120 g cukru, 200 ml śmietany kremówki, 2
łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 cytryny, 150 ml soku z cytryny,
Na krem : 250 g mascarpone, 50 g cukru pudru, 2 żółtka.
Sposób wykonania – Z mąki, cukru pudru, masła i żółtek
szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do
lodówki na pół godziny. Przygotować masę cytrynową. Żółtka utrzeć z cukrem,
a z białek ubić pianę. Ostrożnie
połączyć. Cytryny sparzyć i zetrzeć skórkę. Dodać do masy jajecznej. Wlać
śmietanę kremówkę i sok z cytryny, wsypać mąkę ziemniaczaną. Delikatnie
wymieszać łopatką. Formę na tartę wysmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto
rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Piec 10 minut w temperaturze 200 C.
Ostudzić. Przygotować krem. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem do białości.
Następnie dodać serek mascarpone, wymieszać wszystko i odstawić masę do
lodówki. Krem wyłożyć na zimną tartę. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin,
a najlepiej na noc. Do tarty możesz użyć limonek, ciasto będzie bardziej cytrynowe. Natomiast dodanie
pomarańczy spowoduje, że stanie się łagodniejsza. Czas przygotowania 60
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz