wtorek, 19 marca 2019

„Mąka pszenna i jej zalety”

Mąka pszenna to jedyna mąka, która może poszczycić się taką ilością podtypów. Typ mąki jest wyznacznikiem zawartości popiołu po spaleniu jej w bardzo wysokiej temperaturze. Jasność mąki zaś w głównej mierze zależna jest od uprzedniego oczyszczenia pszenicy - im mniej okrywy owocowo-nasiennej, tym mąka będzie bielsza i odwrotnie. Natomiast im zawartość popiołu jest wyższa, tym mąka jest bogatsza i zaliczana do typu wysokiego. Rozróżniamy takie typy mąki pszennej jasnej, jak typ 450, typ 500, typ 550, typ 650, typ 750, typ 850, typ 1850 oraz typ 2000. Do łask piekarni wróciła jeszcze mąka ze starego gatunku pszenicy, czyli mąka orkiszowa, która dzielona jest na dwa typy, mianowicie typ 1100, używany do wypiekania chlebów, i typ 2000, czyli razowy. Każdy z typów mąki pszennej posiada cechy, które wskazują nam w jaki sposób najlepiej będzie ją zużytkować, ale nie znaczy to, że coś może się nie udać, gdy użyjemy innego typu mąki, co więcej mieszanie różnych typów mąki jest wskazane. Dr Gerard do wypieku Ciastek, Biszkoptów, Pierników, Ciasta francuskiego i wielu innych Słodkich wyrobów, jak choćby ciastek BAMBINO – czyli herbatników z kremem o smaku śmietankowym i galaretką o smaku wiśniowym czy krakersów CRACKERS GOLDFISH, niewątpliwie wykorzystuje najlepszą i najbardziej odpowiednią mąkę ze wszystkich dostępnych na rynku typów. Dzięki dobrze dobranej podstawie, czyli mące, słodycze produkowane przez Firmę Dr Gerarda są odpowiednio kruche, puszyste, a przede wszystkim jedyne w swoim rodzaju i smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz