Wiosennym porządkom mogą towarzyszyć miłe pogawędki. U mnie
najczęściej przebiegają przy dobrej herbatce i małym co nie co. Wczoraj na
przykład razem z moimi dziećmi podjadaliśmy CIASTKA BAMBINO - HERBATNIKI Z
KREMEM DR GERARDA. A potem w kolejnej
przerwie, między porządkami
CIASTO MARCHEWKOWE Z
PORZECZKOWĄ NUTĄ.
Składniki : 250 g mąki, 200 g masła, 2 łyżeczki proszku do
pieczenia, 50 g cukru pudru, cukier waniliowy, 50 g płatków owsianych, 50 g
orzechów włoskich, 200 g marchwi, 150 g
dżemu z porzeczek.
Na krem : budyń waniliowy, 300 ml mleka, 60 g cukru, 100 g
masła.
Oraz : polewa czekoladowa.
Sposób wykonania – Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i
cukrem pudrem. Dodać cukier waniliowy, rozkruszone na drobno płatki i orzechy,
tartą marchew i masło w kawałkach.
Zagnieść sztywne ciasto i włożyć je do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z
lodówki, ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na placek o grubości
5 mm. Jednym blatem wyłożyć dno
brytfanny, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Posmarować ciasto dżemem,
przyłożyć drugi blat i docisnąć. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 C około 30
minut. Po upieczeniu zostawić placek w formie, aby lekko ostygł, a następnie
wyjąć. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty krem i mieszając,
schłodzić go. Krem zmiksować, dodać masło. Grubą warstwą wyłożyć go na wierzch
ciasta. Schłodzić je, a gdy stężeje, ozdobić roztopioną polewą. Można też
dekorować suszonymi owocami, figami albo słodszymi daktylami. Czas
przygotowania około 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz