czwartek, 28 marca 2019

MIĘDZY PORZĄDKAMI


Wiosennym porządkom mogą towarzyszyć miłe pogawędki. U mnie najczęściej przebiegają przy dobrej herbatce i małym co nie co. Wczoraj na przykład razem z moimi dziećmi podjadaliśmy CIASTKA BAMBINO - HERBATNIKI Z KREMEM DR GERARDA. A  potem w kolejnej przerwie, między porządkami

CIASTO MARCHEWKOWE Z PORZECZKOWĄ NUTĄ.

Składniki : 250 g mąki, 200 g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g cukru pudru, cukier waniliowy, 50 g płatków owsianych, 50 g orzechów włoskich, 200 g marchwi, 150 g  dżemu z porzeczek.

Na krem : budyń waniliowy, 300 ml mleka, 60 g cukru, 100 g masła.

Oraz : polewa czekoladowa.

Sposób wykonania – Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać cukier waniliowy, rozkruszone na drobno płatki i orzechy, tartą marchew  i masło w kawałkach. Zagnieść sztywne ciasto i włożyć je do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki, ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na placek o grubości 5 mm. Jednym blatem wyłożyć  dno brytfanny, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Posmarować ciasto dżemem, przyłożyć drugi blat i docisnąć. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 C około 30 minut. Po upieczeniu zostawić placek w formie, aby lekko ostygł, a następnie wyjąć. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty krem i mieszając, schłodzić go. Krem zmiksować, dodać masło. Grubą warstwą wyłożyć go na wierzch ciasta. Schłodzić je, a gdy stężeje, ozdobić roztopioną polewą. Można też dekorować suszonymi owocami, figami albo słodszymi daktylami. Czas przygotowania około 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz