piątek, 22 marca 2019

Doskonały pomysł na słodkości

Dzisiaj na deser przygotowałam pyszne kakaowe ciasto biszkoptowe z masą czekoladową i masą budyniową przełożoną wafelkami w czekoladzie oraz posypką z pokruszonych kakaowych herbatników. Doskonały pomysł na słodkości w pochmurne, słoneczne i wiosenne dni. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki: 

Biszkopt
-3 jaja
-2 łyżki mąki pszennej tortowej
-1 łyżka kakao
-4 łyżki cukru
-1 łyżeczka cukru z wanilią
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli 

Masa czekoladowa
-150 g gorzkiej czekolady
-pół litra śmietanki kremówki 30%
-2 łyżki cukru pudru
-2 łyżki żelatyny 
-pół szklanki wrzątku

Masa budyniowa
-pół litra mleka
-3/4 szklanki cukru
-1 cukier wanilinowy
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 kostka margaryny

Dodatkowo
-Pryncypałki – wafelki w czekoladzie od Dr Gerard 
-herbatniki kakaowe z polewą kakaową od Dr Gerard 10 sztuk

Sposób przygotowania: biszkopt: żółtka oddzielam od białek, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno, następnie dodaję cukry, miksuję i dodaję żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i ucieram do połączenia się składników. Blaszkę (24/24 cm) wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę około 25 minut. Ciasto studzę na kratce, a następnie ponownie wkładam do blaszki. Masa czekoladowa: czekoladę ścieram na tarce. Schłodzoną śmietankę ubijam na pół sztywno, dodaję cukier puder. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, a następnie schładzam, dodaję do śmietanki i miksuję. Wsypuję startą czekoladę i mieszam łyżką. Masę wykładam na biszkopt, wyrównuję powierzchnię i wkładam do lodówki. Masa budyniowa: z pół litra mleka odlewam pół szklanki. Resztę mleka gotuję z cukrem i cukrem wanilinowym. Do pół szklanki mleka dodaję mąki, mieszam i wlewam do gotującego się mleka, gotuję przez chwilę do zgęstnienia. Odstawiam do wystudzenia. Margarynę ucieram, a następnie dodaję porcjami zimny budyń i dokładnie ucieram. Połowę masy budyniowej wykładam na masę czekoladową, układam Pryncypałki (jeden obok drugiego) i nakładam resztę masy. Wierzch posypuję pokruszonymi herbatnikami. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz