czwartek, 28 marca 2019

OCZEKIWANE CHWILE


Odwiedziny babci i dziadka, to zawsze oczekiwane chwile. Za każdym razem staram się, aby nasze spotkanie było słodkie. Pomagają mi w tym PRYNCYPAŁKI DR GERARDA i

STRUCLA Z ORZECHAMI I FIGĄ.

Składniki :

Na ciasto : 400 g mąki pszennej, 1 jajko, 5 łyżek oleju, 130 ml letniej wody, łyżeczka octu winnego

Na nadzienie : 150 g masła, 100 g cukru, 150 g orzechów włoskich, 7 średnich kwaskowatych jabłek, 4 suszone figi, łyżeczka cynamonu, 50 ml likieru, cukier puder do posypania.

Sposób wykonania – Na stolnicę przesiać mąkę i wbić jajko, dodać olej, wlać letnią wodę i ocet. Składniki połączyć ze sobą na jednolite, elastyczne ciasto, które nie przywiera do dłoni. Trzymać w temperaturze pokojowej pokryte folią spożywczą na czas przygotowywania nadzienia. Masło roztopić w rondelku i zestawić z ognia. Orzechy posiekać. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić je na małe kawałki i połączyć z orzechami, figami, cynamonem, cukrem i likierem. Lekko poddusić przez 3 minuty. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta na płaskim blacie pokrytym gładką ściereczką, aż będzie bardzo cienkie. Wzdłuż jednego boku ułożyć wałek z nadzienia, zostawiając kilka centymetrów ciasta z brzegu bez farszu. |Zrolować ciasto przy pomocy ściereczki, na której ono leży. Piec w 190 C przez 30 minut, aż będzie złociste. Potem oprószyć cukrem pudrem. Oprócz orzechów włoskich do nadzienia można dodać również posiekane orzechy laskowe, migdały, a nawet kawałeczki suszonych moreli czy też  żurawinę. Czas przygotowania około 80 minut.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz