Odwiedziny babci i dziadka, to zawsze oczekiwane chwile. Za
każdym razem staram się, aby nasze spotkanie było słodkie. Pomagają mi w tym
PRYNCYPAŁKI DR GERARDA i
STRUCLA Z ORZECHAMI I
FIGĄ.
Składniki :
Na ciasto : 400 g mąki pszennej, 1 jajko, 5 łyżek oleju, 130
ml letniej wody, łyżeczka octu winnego
Na nadzienie : 150 g masła, 100 g cukru, 150 g orzechów
włoskich, 7 średnich kwaskowatych jabłek, 4 suszone figi, łyżeczka cynamonu, 50
ml likieru, cukier puder do posypania.
Sposób wykonania – Na stolnicę przesiać mąkę i wbić jajko,
dodać olej, wlać letnią wodę i ocet. Składniki połączyć ze sobą na jednolite,
elastyczne ciasto, które nie przywiera do dłoni. Trzymać w temperaturze
pokojowej pokryte folią spożywczą na czas przygotowywania nadzienia. Masło
roztopić w rondelku i zestawić z ognia. Orzechy posiekać. Jabłka obrać i usunąć
gniazda nasienne. Pokroić je na małe kawałki i połączyć z orzechami, figami,
cynamonem, cukrem i likierem. Lekko poddusić przez 3 minuty. Ciasto rozwałkować
na kształt prostokąta na płaskim blacie pokrytym gładką ściereczką, aż będzie
bardzo cienkie. Wzdłuż jednego boku ułożyć wałek z nadzienia, zostawiając kilka
centymetrów ciasta z brzegu bez farszu. |Zrolować ciasto przy pomocy
ściereczki, na której ono leży. Piec w 190 C przez 30 minut, aż będzie
złociste. Potem oprószyć cukrem pudrem. Oprócz orzechów włoskich do nadzienia
można dodać również posiekane orzechy laskowe, migdały, a nawet kawałeczki
suszonych moreli czy też żurawinę. Czas
przygotowania około 80 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz