niedziela, 31 marca 2019
Szybkie do zrobienia
Ciasto bez pieczenia - niezwykle delikatne, nie za słodkie, wręcz zniewala wyglądem (po przekrojeniu) i swoim smakiem. Warstwa kajmakowa i warstwa budyniowa, przełożone ciastkami Bambino Dr Gerarda. Nie sposób mu się oprzeć, koniecznie spróbujcie!
Składniki
-1,5 opakowania krakersów Dr Gerarda
-1 opakowanie ciastek Bambino śmieta. z galaretką
-1 l mleka
-1/2 szklanki cukru
-4 żółtka
-250 g masła
-1 szklanka mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 puszka masy kajmakowej
-1 l śmietany kremówki 36%
-2 łyżki żelatyny
-1 cukier waniliowy
-2 łyżki cukru pudru
-1 paczuszka krakersów Goldfish Dr Gerarda
Krem budyniowy
3 szklanki mleka, pół szklanki cukru i masło, zagotować. Do gotującej się masy dodać dokładnie wymieszane mikserem - 1 szklankę mleka, 1 szklankę mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 żółtka. Mieszając gotować wszystko na małym ogniu przez chwilkę, aż powstanie masa budyniowa.
Lekko przestudzić, nie mieszając.
Masa Toffi
500 ml śmietany kremówki ubić. Stopniowo dodawać zimną masę kajmakową z puszki, nadal ubijając. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Gdy żelatyna zacznie się robić lekko galaretowata szybko zmiksować z przyrządzoną masą toffi.
Masa z ubitej śmietany
500 ml śmietany kremówki ubić. Dodać cukier puder i waniliowy, nadal ubijać. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, prz, masy estudzić. Gdy zacznie się robić lekko galaretowata szybko zmiksować z masą śmietanową.
Na blaszce ułożyć warstwę krakersów. Na nie wyłożyć masę budyniową, Następnie wyłożyć ciastkami Bambino, na które wylać masę kajmakową. Przykryć ją ponownie krakersami, na które wyłożyć masę z bitej śmietany.
Schłodzić przez 24 godziny w lodówce. Przed podaniem udekorować małymi ciasteczkami rybkami Goldfish od Dr Gerarda.
Ciasto to należy przygotować 24 godziny przed podaniem. Dopiero wtedy uzyskuje odpowiednią konsystencję, krakersy miękną masy sztywnieją, całość daje się łatwo kroić. Każda próba krojenia przed czasami może skończyć się klęską.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz