Zanim Marta usiadła za biurkiem, opuściła rolety w swoim pokoju. Słoneczko tak fajnie świeci. To pierwszy tak
pogodny dzień od dawna. Chciałabym wyjść na spacer ale najpierw muszę napisać zaległy referat – pomyślała. Jak zakłady produkcyjne mogą redukować
zużycie energii i wody? Od czego tu zacząć? Zdezorientowana dziewczyna zrobiła
chwilę przerwy nim rozpoczęła w ogóle swoją pracę. Schyliła się do szafki w poszukiwaniu
zachomikowanych tam parę dni temu ciastek BAMBINO – czyli herbatników z kremem
o smaku śmietankowym i galaretką o smaku wiśniowym marki Dr Gerard. Wtedy ją
olśniło. No właśnie Dr Gerard – producent słodyczy oraz słonych przekąsek – podaje
na swojej stronie internetowej jak redukuje zużycie energii i wody w swoich
zakładach produkcyjnych. Zacznę od tego, co najlepiej znam – zadecydowała –
czyli od producenta moich ulubionych słodyczy: ciastek BAMBINO, Pryncypałek –
wafelków w czekoladzie oraz draży. Zatem Dr Gerard tam gdzie to możliwe korzysta
z energii ze źródeł odnawialnych oraz sukcesywnie wprowadza energooszczędne
urządzenia. https://drgerard.eu/ochrona-srodowiska/
W dalszej części referatu Marta wypunktowała jeszcze inne możliwości
oszczędzania energii: dbałość o termoizolację budynków, której nieszczelność
przyczynia się do niepotrzebnych strat energii, wymiana oświetlenia na
energooszczędne, optymalizacja pracy systemu chłodzenia itd. Marta wkręciła się
w to pisanie. Zanim skończyła słońce zaszło, toteż spacer dziewczyna odłożyła
na jutro. W końcu jutro też jest dzień i do tego dzień wolny od zajęć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz