piątek, 29 marca 2019

Możliwości redukcji zużycia energii i wody w zakładach produkcyjnych



Zanim Marta usiadła za biurkiem, opuściła rolety w swoim pokoju. Słoneczko tak fajnie świeci. To pierwszy tak pogodny dzień od dawna. Chciałabym wyjść na spacer ale najpierw muszę napisać zaległy referat – pomyślała. Jak zakłady produkcyjne mogą redukować zużycie energii i wody? Od czego tu zacząć? Zdezorientowana dziewczyna zrobiła chwilę przerwy nim rozpoczęła w ogóle swoją pracę. Schyliła się do szafki w poszukiwaniu zachomikowanych tam parę dni temu ciastek BAMBINO – czyli herbatników z kremem o smaku śmietankowym i galaretką o smaku wiśniowym marki Dr Gerard. Wtedy ją olśniło. No właśnie Dr Gerard – producent słodyczy oraz słonych przekąsek – podaje na swojej stronie internetowej jak redukuje zużycie energii i wody w swoich zakładach produkcyjnych. Zacznę od tego, co najlepiej znam – zadecydowała – czyli od producenta moich ulubionych słodyczy: ciastek BAMBINO, Pryncypałek – wafelków w czekoladzie oraz draży. Zatem Dr Gerard tam gdzie to możliwe korzysta z energii ze źródeł odnawialnych oraz sukcesywnie wprowadza energooszczędne urządzenia. https://drgerard.eu/ochrona-srodowiska/ W dalszej części referatu Marta wypunktowała jeszcze inne możliwości oszczędzania energii: dbałość o termoizolację budynków, której nieszczelność przyczynia się do niepotrzebnych strat energii, wymiana oświetlenia na energooszczędne, optymalizacja pracy systemu chłodzenia itd. Marta wkręciła się w to pisanie. Zanim skończyła słońce zaszło, toteż spacer dziewczyna odłożyła na jutro. W końcu jutro też jest dzień i do tego dzień wolny od zajęć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz