Wczoraj w pracy żegnaliśmy wieloletnią współpracownicę. Na
tym krótkim spotkaniu mieliśmy doskonałe nastroje, tym bardziej, że
towarzyszyły nam produkty DR GERARDA. Kiedy jednak z powodu rozstania dopadł
nas mały smutek, pocieszyły nas DRAŻE i
WYKWINTNA TARTA
MIGDAŁOWA Z GLAZURĄ.
Składniki : 180 g mąki pszennej, 60 g cukru, szczypta soli,
½ łyżeczki aromatu migdałowego, 125 g masła, 2 żółtka, 5 gruszek, 250 ml wody,
25 ml szklanki białego wina wytrawnego, ½ łyżeczki cynamonu, ½ szklanki cukru.
Na masę : 125 g masła, 100 g cukru, 1 cukier waniliowy, 1
jajko, 1 łyżka likieru amaretto, 125 g mielonych migdałów, 40 g mąki.
Na glazurę : 1/3 szklanki konfitury morelowej, 2 łyżki
likieru amaretto.
Sposób wykonania – Mąkę przesiać do miski, dodać cukier,
sól, aromat migdałowy oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekać, dodać
żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć folią aluminiową i
włożyć do lodówki na pół godziny. Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć
gniazda nasienne. Zagotować wodę z winem, cynamonem i cukrem. Włożyć gruszki i
gotować pod przykryciem 15 minut. Przygotować masę : miękkie masło utrzeć z
cukrem i cukrem waniliowym, wbić jajko. Do masy dodać likier, mielone migdały
oraz mąkę. Wymieszać. Ciasto rozwałkować i wylepić spód oraz boki formy. Spód
podziurkować widelcem. Wyłożyć masę migdałową, na wierzch położyć odsączone
gruszki, rozcięciem do dołu. Piec 30 minut w temperaturze 180 C. Konfiturę
zagotować z likierem i glazurą, posmarować wierzch lekko przestudzonej tarty.
Tarta z gruszkami będzie jeszcze pyszniejsza, gdy przed pieczeniem posypiesz ją
żurawiną. Zyskasz wtedy słodko – kwaśny smak. Czas przygotowania około 45
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz