czwartek, 28 marca 2019

POŻEGNANIE


Wczoraj w pracy żegnaliśmy wieloletnią współpracownicę. Na tym krótkim spotkaniu mieliśmy doskonałe nastroje, tym bardziej, że towarzyszyły nam produkty DR GERARDA. Kiedy jednak z powodu rozstania dopadł nas mały smutek, pocieszyły nas DRAŻE i

WYKWINTNA TARTA MIGDAŁOWA Z GLAZURĄ.

Składniki : 180 g mąki pszennej, 60 g cukru, szczypta soli, ½ łyżeczki aromatu migdałowego, 125 g masła, 2 żółtka, 5 gruszek, 250 ml wody, 25 ml szklanki białego wina wytrawnego, ½ łyżeczki cynamonu, ½ szklanki cukru.

Na masę : 125 g masła, 100 g cukru, 1 cukier waniliowy, 1 jajko, 1 łyżka likieru amaretto, 125 g mielonych migdałów, 40 g mąki.

Na glazurę : 1/3 szklanki konfitury morelowej, 2 łyżki likieru amaretto.

Sposób wykonania – Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, aromat migdałowy oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekać, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na pół godziny. Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Zagotować wodę z winem, cynamonem i cukrem. Włożyć gruszki i gotować pod przykryciem 15 minut. Przygotować masę : miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wbić jajko. Do masy dodać likier, mielone migdały oraz mąkę. Wymieszać. Ciasto rozwałkować i wylepić spód oraz boki formy. Spód podziurkować widelcem. Wyłożyć masę migdałową, na wierzch położyć odsączone gruszki, rozcięciem do dołu. Piec 30 minut w temperaturze 180 C. Konfiturę zagotować z likierem i glazurą, posmarować wierzch lekko przestudzonej tarty. Tarta z gruszkami będzie jeszcze pyszniejsza, gdy przed pieczeniem posypiesz ją żurawiną. Zyskasz wtedy słodko – kwaśny smak. Czas przygotowania około 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz