Córka
ostatnio dostała zadanie z zajęć technicznych na przygotowanie
czegoś słodkiego z nazwą miasta związanego. Oczywiście mama od
razu zajeła się poszukiwaniami czegoś dobrego, oczywiście pomocą
posłużyła strona internetowa Dr Gerada gdzie żona znalazła
sernik nowojorski przepis poniżej, dodam tylko że nauczycielce i
kolegą z klasy bardzo smakowało. Sernik razem z słodyczami Dr
Gerarda m.in. ciastka C-MOLL HAZELNUT – czyli Wafel w czekoladzie
z kremem orzechowym i kakaowym, ciastka BAMBINO – czyli herbatniki
z kremem o smaku śmietankowym i galaretką o smaku wiśniowym,
Pryncypałki – wafelki w czekoladzie, krakersy CRACKERS GOLDFISH,
słone przekąski, draże, daje niesamowity efekt. Składniki
Spód:
|
Masa serowa:
|
Solony karmel:
|
Sposób przygotowania
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ranty posmarować masłem. Pozostałe masło roztopić i dokładnie wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami wit’AM dr Gerard.Gotową masą wyłożyć tortownicę, mocno ugnieść, piec przez 10 minut w 180 stopniach i odstawić do wystygnięcia.
Za pomocą miksera wymieszać ser, aż będzie puszysty (około 2 minut), potem stopniowo wsypywać cukier, a potem mąkę. Cały czas mieszając, dodać ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny oraz jajka (jedno po drugim). Na koniec wszystko wymieszać ze śmietaną – na tyle długo, by całość była puszysta.
Gotową masę wylać na wcześniej przygotowany spód i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 25 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim ciasto do wystygnięcia przez 2 godziny, żeby sernik nie „usiadł”. Gdy ciasto już wystygnie, delikatnie wyjąć je z formy.
Solony karmel
Do małego rondelka wsypać 1/3 ilości cukru na karmel. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas pilnując, żeby się nie przypalił, a gdy zacznie się karmelizować, lekko potrząsnąć rondelkiem i dodać kolejną partię cukru. Gdy cały się rozpuści, zdjąć z gazu i od razu dodać śmietanę, szybko i dokładnie wymieszać tak, by nie było grudek (jeżeli jakieś zostały, postawić rondelek na palniku i dokładnie mieszać, aż się rozpuszczą). Po uzyskaniu jednolitej masy, należy znów ją podgrzać, cały czas mieszając, aż osiągnie konsystencję karmelu i dodać sól. Za pomocą łyżki lub noża nanieść ciepły karmel na wystudzone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz