wtorek, 19 marca 2019

Idealny na każdą porę roku

Wczoraj przygotowałam orzechowe ciasto biszkoptowe przełożone kremem czekoladowym, wafelkami w czekoladzie z kremem orzechowym i kakaowym oraz kremem budyniowym z pokruszonymi herbatnikami. Smakowało przepysznie. Deser idealny na każdą porę roku.  Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Biszkopty
-10 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki tortowej
-1 szklanka mielonych orzechów włoskich
-4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowy
-400 ml śmietany 30%
-200 g czekolady mlecznej 
-200 g masła
-3 łyżki cukru pudru

Krem budyniowy 
-750 ml mleka
-2 budynie waniliowe
-200 g masła
-1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo
-ciastka C-MOLL HAZELNUT – czyli Wafel w czekoladzie z kremem orzechowym i kakaowym od Dr Gerard 1,5 opakowania
-herbatniki z polewą kakaową, posypane wiórkami kokosowymi od Dr Gerard 6-8 sztuk

Sposób przygotowania: biszkopty: białka ubijam na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam do rozpuszczenia się cukru, dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie części i wykładam do dwóch blaszek (24/35 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Biszkopty piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone biszkopty dokładnie studzę. Krem czekoladowy: śmietankę przekładam do garnuszka, dodaję połamaną na kawałki czekoladę. Całość rozpuszczam podgrzewając, a następnie wkładam do lodówki, do zgęstnienia na około 3 godziny. Po tym czasie miękkie masło ucieram na puch i dodaję porcjami zimną masę czekoladową. Krem budyniowy: w garnku gotuję 500 ml mleka. Gdy zacznie się gotować dodaję budyń rozmieszany z pozostałym mlekiem. Energicznie mieszam, żeby nie powstały grudki, gotuję na małym ogniu przez około 2 minuty. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Masło ucieram na puch z cukrem pudrem stopniowo dodając zimny budyń. Ucieram na gładki krem. Przełożenie: na spód pierwszego biszkoptu wykładam krem czekoladowy i przykrywam drugim biszkoptem, na który wykładam połowę masy budyniowej, układam ciastka C-MOLL HAZELNUT (w 1 cm odstępach) i wykładam resztę masy. Wierzch posypuję pokruszonymi herbatnikami od Dr Gerarda. Ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze. Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz