poniedziałek, 25 marca 2019

Niezbędna w każdym domu



      Mąka, jest to produkt obowiązkowy w każdym gospodarstwie domowym, jest konieczna do pieczenia chleba i ciast.
Mamy kilka typów mąki pszennej jest np. tortowa, razowa, krupczatka. Mąki pszenne różnią się nie tylko wyglądem, ale wartością odżywczą i zastosowaniem. Warto wiedzieć jaką mąkę użyć i do czego.
Mąkę pszenną otrzymujemy z przemielonego ziarna pszenicy, ale rozpoznanie różnych typów mąki pszennej nie jest takie łatwe.
Ponieważ mąki delikatniejsze i bielsze pochodzą z wewnętrznej części ziarna, a w mąkach ciemniejszych znajdują się fragmenty okrywy owocowo-nasiennej. Mamy mąki gładkie i ziarniste.
Dobra mąka powinna mieć zapach bez obcych woni oraz lekko słodkawy smak.
W mojej rodzinie mam starszą ciocię, która dużo piecze ciast i ciasteczek na co dzień i potrafi ocenić otwierając paczkę z mąką czy ciasto jej wyjdzie czy nie "taka nasza czarodziejka". Ciocia mówi zawsze, że mąka powinna być delikatna w dotyku.
Dobrej jakości mąka pszenna ma jednolity biały kolor z odcieniem kremowym lub jasnoszarym.
Z kolei mąka grubsza jest ciemniejsza od gładkiej, a wilgotna - ciemniejsza od suchej.
Natomiast w mąkach razowych są widoczne kawałki otrąb.
Na półkach sklepowych mamy do wyboru mąki wyprodukowane według specyfikacji zakładowych i tak
-wrocławska 500
-poznańska 500
-domowa 500
-szymanowska 480
-mąka królowa kuchni 390
-luksusowa 550
Te mąki wykorzystuje się w kuchni domowej.
-mąka chlebowa 850 ta mąka nadaje pieczywu nieco ciemniejszy kolor, sprawdza się do wypieku pizzy.
-krupczatka 500 jest doskonała na ciasta kruche, francuskie, babki, placki z dużą ilością jajek i tłuszczu jest niezastąpiona jako podsypka przy wałkowaniu ciasta.
Na sklepowych półkach pojawia się mąka samorosnąca, dzięki temu nie trzeba już dodawać proszku do pieczenia. Sprawdzi się do wypieku tortów, mufinek, racuchów, gofrów, placków.
Renomowana firma cukiernicza w Polsce jaką jest Dr Gerard nieustannie się rozwija i tworzy ciągle nowe produkty dla swoich klientów, słodkie, słone i fit z najlepszych i najwyższych jakości mąk a produkty wtedy mają najwyższą jakość smakową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz