środa, 20 marca 2019

Dr Gerard i ciasto z marchewki

Witam. ,,Dr Gerard” ma przepyszne słodycze np. ciastka Bambino, czyli herbatniki z kremem o smaku śmietankowym i galaretką o smaku wiśniowym. O tym się już wielokrotnie przekonałam. Dzisiaj jednak chciałabym zaproponować cisto marchewkowe, trochę inne niż kiedyś podawałam przepis. Na ciasto potrzebne mi są takie składniki jak: pół łyżeczki sody oczyszczonej,  półtorej szklanki drobno startej marchewki, szklanka posiekanych orzechów włoskich, łyżeczka przyprawy do piernika, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki mielonego imbiru, pół łyżeczki soli, półtorej szklanki mąki, szklanka cukru, łyżeczka cukru waniliowego,4 jajka, szklanka oleju, łyżeczka proszku do pieczenia. Jeszcze będę potrzebować lukru, a do jego przygotowanie potrzebuje: 1/4 szklanki wody, pół szklanki cukru oraz sok i skórka z połówki cytryny. I zabieramy się do pracy. Ja zaczynam od zmiksowania jajek z cukrem oraz cukrem waniliowym, na puszystą masę. Dodaję olej, dokładnie mieszam, a następnie dodaję przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko mieszam na gładką masę. Dodaję przyprawę do piernika, imbir, cynamon, startą marchewkę i orzechy. Wszystko ponownie mieszam. Ciasto wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kiedy ciasto się piecze, ja przygotowuję lukier. Wodę gotuję i dodaję cukier. Powstanie syrop. Dodaję sok i skórkę z cytryny. Następnie ucieram aż do uzyskania gęstego, białego lukru. Smaruję nim upieczone ciasto. Kiedy jeszcze lukier nie zastygł, układam draże ,,Dr Gerard”. I to cały przepis. Nic nam nie pozostaje tylko piec i zachwycać się tym smakiem. A najwygodniej pójść do sklepu i kupić słodycze ,,Dr Gerard”. Ja proponuję ciastka Bambino, czyli herbatniki z kremem o smaku śmietankowym i galaretką o smaku wiśniowym. Pozdrawiam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz