Witam. ,,Dr Gerard” ma
przepyszne słodycze np. ciastka Bambino, czyli herbatniki z kremem o smaku
śmietankowym i galaretką o smaku wiśniowym. O tym się już wielokrotnie
przekonałam. Dzisiaj jednak chciałabym zaproponować cisto marchewkowe, trochę
inne niż kiedyś podawałam przepis. Na ciasto potrzebne mi są takie składniki
jak: pół łyżeczki sody oczyszczonej, półtorej szklanki drobno startej marchewki,
szklanka posiekanych orzechów włoskich, łyżeczka przyprawy do piernika,
łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki mielonego imbiru, pół łyżeczki soli, półtorej
szklanki mąki, szklanka cukru, łyżeczka cukru waniliowego,4 jajka, szklanka
oleju, łyżeczka proszku do pieczenia. Jeszcze będę potrzebować lukru, a do jego
przygotowanie potrzebuje: 1/4 szklanki wody, pół szklanki cukru oraz sok i
skórka z połówki cytryny. I zabieramy się do pracy. Ja zaczynam od zmiksowania
jajek z cukrem oraz cukrem waniliowym, na puszystą masę. Dodaję olej, dokładnie
mieszam, a następnie dodaję przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę.
Wszystko mieszam na gładką masę. Dodaję przyprawę do piernika, imbir, cynamon,
startą marchewkę i orzechy. Wszystko ponownie mieszam. Ciasto wykładam do formy
wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 50 minut w piekarniku nagrzanym do
180 stopni. Kiedy ciasto się piecze, ja przygotowuję lukier. Wodę gotuję i
dodaję cukier. Powstanie syrop. Dodaję sok i skórkę z cytryny. Następnie
ucieram aż do uzyskania gęstego, białego lukru. Smaruję nim upieczone ciasto. Kiedy
jeszcze lukier nie zastygł, układam draże ,,Dr Gerard”. I to cały przepis. Nic
nam nie pozostaje tylko piec i zachwycać się tym smakiem. A najwygodniej pójść do
sklepu i kupić słodycze ,,Dr Gerard”. Ja proponuję ciastka Bambino, czyli
herbatniki z kremem o smaku śmietankowym i galaretką o smaku wiśniowym. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz