czwartek, 21 marca 2019

Moje ulubione słodkości.


Moje ulubione słodkości.

Dzisiaj mamy pierwszy dzień wiosny. Piękne słońce i za oknem słychać melodyjny śpiew ptaków. A ja dzisiaj zamiast zadbać o swoją figurę jem moje ulubione słodycze i co najgorsze widać już tylko resztki okruszków. Pryncypałki wafelki w czekoladzie to nimi dzisiaj się delektuję i mam wyrzuty, że przecież obiecałam sobie się powstrzymać i ćwiczyć ale one są tak lekkie i chrupiące, że nie mogę. Na pierwszy dzień wiosny postanowiłam przygotować babeczki z truskawkami. Tak letnio wiosennie. Na ciasto potrzebujemy:
250 gram mąki pszennej,
1 żółtko + 1 jajko,
3 łyżki cukru pudru,
12 dag masła schłodzonego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Mąkę zagniatamy energicznie z podanymi składnikami. Masło kroimy na drobno. Szybkimi ruchami aby nie ocieplać masła. Szykujemy foremki do babek, smarujemy je masłem. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka, wykładamy nimi foremki. Pieczemy dwadzieścia minut w sto osiemdziesięciu stopniach. Wyjmujemy z foremek i studzimy. Truskawki ja mam teraz mrożone dodajemy wodę i gotujemy. Następnie je miksujemy. Dodajemy galaretki. Odstawiamy aby wystygła i zaczęła tężeć. Taką galaretkę mus nakładamy do babeczek. Odstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy ubitą kremówką. Jak mamy truskawki możemy nią je udekorować. Pyszne! Akurat na przywitanie wiosny. Dzieciaki będą na pewnoszczęśliwe z takiego deseru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz