piątek, 29 marca 2019

Na spotkanie



       Zaczynamy dzisiaj weekend, mamy w planach z mężem pojechać na działkę, ponieważ zapowiadają prognozę pogody iście wiosenną, słonko, na plusie dwucyfrową temperaturę.
Po długiej jesienno-zimowej przerwie spotkamy się z naszą działkową paczką, już nie mogę się doczekać.
Mając dziś chwilę wolnego czasu pomiędzy przygotowywaniem obiadu, wzięłam się ostro do roboty by zrobić sernik.
Przepis jest świetny, ciasto jest nie za słodkie, wilgotne, a to za sprawą niektórych produktów od Dr Gerarda. Warto wypróbować bo przepis nie spotykany i trochę wymyślony przeze mnie, ale myślę że wam zasmakuje.
Składniki
-Ciastka Bambino z kremem śmietankowym i galaretką

Ser
-1 kg zmielonego sera z Piątnicy
-1 kostka masła
-8 jajek
-1 budyń waniliowy bez cukru
-30 dkg cukru
-1 puszka brzoskwiń

Masa drażowa
-25 dkg draży Maltikeksów Dr Gerarda
-1/2 szklanki mleka
-2 łyżki cukru
-2 jajka
-1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki masła

Wykładamy dno blaszki papierem do pieczenia, układamy ciastka Bambino jedno obok drugiego.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo cały czas miksując żółtka, ser, budyń i na końcu ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Masło, mleko, cukier gotujemy, dodajemy pokruszone draże maltikeksy, mieszamy i studzimy.
Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia oraz pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Na wyłożone ciastka Bambino wykładamy masę drażową, następnie połowę sera, pokrojone w kostkę brzoskwinie i resztę sera, wierzch posypujemy w całości drażami Dr Gerarda.
Pieczemy w 160 stopniach około 80 minut.
Sprawdzamy na brzegu jeżeli patyczek jest suchy to wyłączamy piekarnik i zostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz