Mamy kilka typów mąki. Im wyższy typ mąki, tym wyższa zawartość minerałów, mąka jest ciemniejsza i coraz grubsza. Mąka tortowa, typ mąki 450 jest to mąka drobna jasna i mało kleista.
Mąka krupczatka, to mąka gruba typ 450, mąka o grubości kaszki. Obydwa typy mąki są bardzo jasne i mają dużą zawartość glutenu, mąki te nadają się do wypieku biszkoptów, ciast, tortów, naleśników, ciasteczek, pączków itd.
Typ maki 500, to mąki poznańska, wrocławska, koszalińska, są to mąki ciemniejsze i bardziej kleiste niż mąki tortowa czy krupczatka. Najczęściej używane są w gospodarstwach domowych. do pierogów, makaronów, klusek. Mamy również mąki piekarnicze. Typ 550, 650, 750, 850, 1800 są to mąki ciemne, z których wypiekane są bułki, chleb, ciemne pieczywo. Mąka, która jest bardzo biała może zawierać wybielacz lub suchy gluten lub też jakieś inne składniki chemiczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz