poniedziałek, 18 marca 2019

Jaki typ mąki i do czego jej użyć.

Mamy kilka typów mąki. Im wyższy typ mąki, tym wyższa zawartość minerałów, mąka jest ciemniejsza i coraz grubsza.   Mąka tortowa, typ mąki 450 jest to mąka drobna jasna i mało kleista.
Mąka krupczatka,  to mąka gruba typ 450, mąka o grubości kaszki.  Obydwa typy mąki są bardzo jasne i mają dużą zawartość glutenu,  mąki te nadają się do wypieku biszkoptów, ciast, tortów, naleśników, ciasteczek, pączków itd. 
Typ maki 500, to mąki poznańska, wrocławska, koszalińska, są to mąki ciemniejsze i bardziej kleiste niż mąki tortowa czy krupczatka. Najczęściej używane są w gospodarstwach domowych. do pierogów, makaronów, klusek.  Mamy również mąki piekarnicze. Typ 550, 650, 750, 850,  1800 są to mąki ciemne, z których wypiekane są bułki, chleb, ciemne pieczywo.  Mąka, która jest bardzo biała może zawierać wybielacz lub suchy gluten lub też jakieś inne składniki chemiczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz