czwartek, 28 marca 2019

NAJLEPSZE DLA GOŚCI


Goście w domu, to dla mnie wielka radość, dlatego, że nie mam ich zbyt często. Moja praca mi na to nie pozwala. Stąd, kiedy już znajdę trochę czasu chciałabym, aby dobrze ich przyjąć. Zwykle pomagają mi w tym PRYNCYPAŁKI DR GERARDA i

SERNIK Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ.

Składniki :

Na kruche ciasto : 1 szklanka mąki krupczatki, 10 dag masła, 3  łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 jajko.

Na kruszonkę : 10 dag mąki, 5 dag masła, 5 dag cukru drobnego do wypieków.

Na masę serową : 50 dag twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego, 100 ml śmietany 18 %, 15 dag cukru drobnego, 2  jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru waniliowego, 20 dag drylowanych wiśni z kompotu lub mrożonych, cukier puder do dekoracji, masło i bułka tarta do formy.

Sposób wykonania – Składniki na ciasto posiekać z zimnym masłem, szybko zagnieść, zwinąć w kulę, owinąć folią, wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciastem wyłożyć dno i brzegi tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, podpiekać 15 minut w temperaturze 180 C. Twaróg, śmietanę, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy zmiksować. Masę serową wylać na ciasto. W masę serową powciskać owoce. Wierzch ciasta obsypać kruszonką – składniki wystarczy rozetrzeć w palcach. Sernik piec w temperaturze 175 C przez około 60 minut, aż do zrumienienia. Oprószyć cukrem pudrem. Do sernika można dodać maliny albo jagody. Jeśli używasz mrożonych, otocz każdą sztukę w mące ziemniaczanej, która wchłonie nadmiar soku w czasie pieczenia. Przygotowanie około 140 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz