środa, 27 marca 2019

Pyszne naleśniki

Dzisiaj wypróbowałam przepis na pyszne naleśniki ze słodkim kremem, owocami i drobnymi ciasteczkami w dwóch wariantach kolorystycznych. Chcecie wypróbować? Oto potrzebne składniki:

I ciasto naleśnikowe
-1 szklanka mąki
-3/4 szklanki mleka
-2 łyżki cukru
-3 jajka
-2 łyżki roztopionego masła
-1 łyżeczka cukru wanilinowego
-szczypta soli
-olej do smażenia

II ciasto naleśnikowe
-1 szklanka mąki
-3/4 szklanki mleka
-2 łyżki cukru
-1 łyżka kakao 
-3 jajka
-2 łyżki roztopionego masła
-1 łyżeczka cukru wanilinowego
-szczypta soli
-olej do smażenia

Krem
-1 szklanka śmietany kremówki 30%
-250 g serka mascarpone
-łyżka cukru migdałowego
-2 łyżki cukru pudru
-truskawki, banany (ulubione owoce) 
-draże od Dr Gerard 3/4 szklanki 

Dodatkowo
-100 g mlecznej czekolady 
-2 łyżeczki śmietanki 36%
-draże od Dr Gerard pokruszone 1/4 szklanki 

Sposób przygotowania: ciasto naleśnikowe I: mąkę przesiewam i mieszam z cukrem i solą. Do sypkich składników dodaję wymieszane mleko z jajkami. Na końcu dodaję roztopione masło i mieszam dokładnie. Gotowe ciasto wkładam na pół godziny do lodówki. Ciasto naleśnikowe II: mąkę przesiewam wraz z kakao i mieszam z cukrem i solą. Do sypkich składników dodaję wymieszane mleko z jajkami. Na końcu dodaję roztopione masło i mieszam dokładnie. To ciasto również wkładam na pół godziny do lodówki. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej delikatnie olejem smażę cienkie naleśniki. Krem: schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Dodaję serek mascarpone i miksuję krótko do połączenia się składników. Naleśniki smaruję przygotowanym kremem, układam na kremie truskawki, banany oraz draże i zwijam w rulonik lub trójkącik. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Pod koniec wlewam śmietankę i energicznie mieszam. Sosem czekoladowym polewam naleśniki i posypuję pokruszonymi drażami. Doskonałe na śniadanie, obiad lub słodki podwieczorek. Spróbuj. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, aby uzyskać niepowtarzalny smak. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz