wtorek, 19 marca 2019

Serniczek słodkie co nieco.

Mąż uwielbia różnego rodzaju serniki. Przy każdej okazji chciałby, żeby głównym ciastem na naszym stole był właśnie sernik. Tak też było i w ten weekend kiedy okazało się, że przyjeżdża do nas brat z rodziną, który również preferuje serniki. To chyba z domu wynieśli.
Teściowa przyjeżdżając do nas zawsze przywozi właśnie sernik. Ja zrobiłam troszkę inny sernik z serka mascarpone, a na spód dałam ciastka  Bambino czyli herbatniki z kremem śmietankowym i galaretką o smaku wiśniowym   Dr Gerarda. Mama na pewno by użyła białego twarogu ja natomiast spróbowałam z serkiem mascarpone i wszystkim bardzo smakował dlatego zaproponuję ten przepis.
Składniki
-2 opakowania serka mascarpone
-2 galaretki malinowe
-2 galaretki truskawkowe
-słoik dżemu malinowego (330 ml.)
-ciastka Bambino  z kremem śmietankowym Dr Gerarda
 -do dekoracji draże Maltikeks Dr Gerarda

Przygotowanie
2 galaretki malinowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki przegotowanej gorącej wody i studzimy.
Galaretki malinowe dodajemy do serka mascarpone i energicznie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Następnie dodajemy dżem i ponownie mieszamy na gładką masę.
Tortownicę wykładamy herbatnikami Bambino z kremem śmietankowym Dr Gerarda. Wlewamy masę serową i dokładnie rozsmarowujemy.
Ciasto wstawiamy do lodówki, by masa serowa  całkowicie stężała.
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i studzimy.
Tężejące galaretki wylewamy na zastygniętą masę serową. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki, by galaretka zastygła. Przed podaniem ciasto dekorujemy drażami Maltikeks Dr Gerarda.
Ciasto można przyrządzić z różnych innych świeżych owoców, jak również z owoców z puszki i użyć dżemu odpowiedniego do danego smaku owoców.
Popróbujcie polecam.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz