niedziela, 31 marca 2019
Czekoladowa przygoda
Zapewne wszyscy kochacie czekoladę, a ona jest prawie wszędzie, najlepsza jest w słodyczach Dr Gerarda. Mój najlepszy przysmak to wafelek C-Mool o smaku kakaowym, w Pryncypałkach niebiańsko pysznych w Drażach, które lubią moje dzieci. Jak wspaniale czujemy się po zjedzeniu choćby małego kawałeczka. Jednym słowem trudno się oprzeć takim słodkością w czekoladzie, bo po prostu poprawia humor. Jak mam chwilkę relaksu wtedy szukam nowych inspiracji na czekoladowe słodkości. A to uzależnienie wzięło się z przedszkola moich dzieci, raz w tygodniu rządziły w kuchni, ponieważ dostawały do domu przepis od swojej pani przedszkolanki. Ja później próbowałam go odtworzyć. Dzisiejszy przepis jest właśnie przepisem z przed lat od moich dzieci z przedszkola.
Składniki
- 850 g sera trzykrotnie zmielonego
-250 g śmietany 30%
-6 jajek
-220 g drobnego cukru
-250 g czekolady
-1 łyżka ekstraktu rumowego
Składniki na spód
-200 g wafelków C-Moll Hazelnut
-65 g rozpuszczonego masła
Wafelki zmielić w malakserze dodać roztopione masło, wymieszać. Tą masę wyłożyć, ugniatając dno tortownicy z wysokim rantem. Schłodzić w lodówce ok. 20 minut.
Jajka ubić z cukrem do otrzymania jasnej masy. Dodać ser, śmietanę, ekstrakt rumowy i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, którą należy lekko przestudzić. Miksować tylko do połączenia składników.
Piec w temperaturze 190 stopni przez 20 minut, następnie w 165 stopniach przez 1 godzinę. Pozostawić w piekarniku do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie schłodzić na 3 godziny w lodówce.
Dekoracja należy do każdego indywidualnie według upodobań.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz