piątek, 29 marca 2019

Wyśmienite ciacho

Dzisiaj przygotowałam wyśmienite ciacho, które doskonale będzie się prezentowało na wielkanocnym stole jak również jako słodki dodatek do niedzielnej kawki. Wypróbujesz? Oto składniki: 

Biszkopt
-8 jajek 
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-7 łyżek mąki pszennej
-3 łyżki maki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-pół szklanki oleju

Krem budyniowo- śmietankowy 
-2 budynie śmietankowe
-800 ml mleka
-300 g masła
-4 łyżki cukru
-aromat migdałowy
-20 ml likieru kawowego

Krem budyniowo-czekoladowy
-600 ml mleka
-200 g masła extra
-2 budynie czekoladowe
-6 łyżek cukru
-50 g startej mlecznej czekolady

Dodatkowo
-ciastka C-MOLL HAZELNUT – czyli Wafel w czekoladzie z kremem orzechowym i kakaowym od Dr Gerard 24 sztuki 
-Pryncypałki – wafelki w czekoladzie od Dr Gerard 3-4 sztuki do dekoracji 

Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywno, dodaję cukier, żółtka i olej. Ubijam na puszystą masę. Mąkę przesiewam z proszkiem, kakao i dodaję do masy, mieszam łyżką i wykładam na blaszkę (24/38 cm). Piekę około 40 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia, a następnie przecinam na dwa blaty. Krem budyniowo- śmietankowy: gotuję budyń z cukrem i odstawiam do wystygnięcia. Ucieram masło, a nastepnie stopniowo dodaję zimny budyń i ucieram. Na końcu dodaję aromat migdałowy i likier. Krem budyniowo-czekoladowy: połowę mleka gotuję z cukrem, drugą połowę mieszam z budyniami. Na gotujące się mleko z cukrem wlewam mieszankę budyniową i gotuję przez chwilę do zgęstnienia, a następnie studzę. Masło ucieram i stopniowo dodaję zimny budyń i ucieram na gładki krem. Na końcu dodaję startą czekoladę i dokładnie mieszam. Na jeden blat biszkoptu wykładam połowę kremu budyniowo- śmietankowego i przykrywam drugim blatem biszkoptu, na który wykładam krem budyniowo- czekoladowy i układam ciastka C-MOLL HAZELNUT. Na słodycze wykładam resztę kremu budyniowo- śmietankowego, a wierzch dekoruję posiekanymi na drobno wafelkami w czekoladzie. Ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione w smaku słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz