poniedziałek, 18 marca 2019
Dziecinnie proste
Naleśniki z farszem słodkim to danie bardzo proste i łatwe do przyrządzenia, a uwielbiane niemal przez wszystkich.
Całą tajemnicą udanych naleśników są cieniutkie placuszki i przy tym muszą być elastyczne. Aby takie nam wyszły to cała magia prawidłowego smażenia naleśników tkwi w bardzo dobrym rozgrzaniu patelni z minimalną ilością tłuszczu, ale też swoją puszystość zawdzięczają dodatkowi ubitej piany do ciasta.
Takie danie w moim domu na podwieczorek jest od czasu do czasu alternatywą do słodyczy Dr Gerarda.
Składniki
-50 dkg mąki
-2 jajka
-250 ml wody
-250 ml mleka
-2 łyżki oleju
-szczypta soli
-5 dkg słoniny do smażenia
Mieszamy mleko z wodą i dodajemy żółtka. Dokładnie roztrzepujemy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dosypujemy mąkę jednocześnie mieszając, aż do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji niezbyt gęstej śmietany. Ubijamy pianę i delikatnie wmieszamy do ciasta naleśnikowego. Dolewamy olej i odstawiamy ciasto na pół godziny, by dojrzało. Jeśli zbytnio zgęstnieje możemy dolać odrobinę wody.
Rozgrzewamy mocno patelnię. Smarujemy słoniną na widelec i nalewamy łyżką wazową ciasto, tak by pokryło dno patelni. Gdy wierzchnia warstwa naleśnika będzie sucha, przewracamy go drewnianą łopatką na drugą stronę, by po chwili zsunąć na płaski talerz ustawiony dnem do góry.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz