wtorek, 26 marca 2019

Na działce

Wybierałem się z moją rodziną posiedzieć na działce.Wybrałem się więc na zakupy a by coś kupić do picia jakieś słodycze do kawy. Za pytałem o słodycze od firmy Doktor Gerard. Był duży wybur wybrałem ciastka BAMBINO – czyli herbatniki z kremem o smaku śmietankowym i galaretką o smaku wiśniowym. Moja wnuczka bardzo je uwielbia. Po powrocie ze sklepu zrobiłem Batonik pryncypałkowo-daktylowy z budyniem z nasion chiapo myślałem, że batoniki te przydadzą się na po południe na podwieczorek. Przepis ten jest z strony Doktor Gerard.Moja wnuczka nie mogła się doczekać kiedy pujdziemy. Wyszliśmy po obiedzie gdyż otej poże jest wmiarę ciepło. Za kupiliśmy basen więc przy okazji go zanieśliśmy.Tam go rozłożyliśmy. Wnuczka chciała by już się kąpać ale jej wytłumaczyłem, że jeszcze jest za zimno. Całe szczęście dała sobie wytłumaczyć i zajęła się zabawkami. Po rozłożeniu basenu zrobiliśmy kawę. Na podwieczorek zjedliśmy batoniki przygotowane rano. Były bardzo dobre. Pod wieczór zaczęło się ochładzać więc wruciliśmy do domu. Składniki • 1 paczka wafelków Pryncypałki Dr.Gerard • 1 szklanka migdałów • 1 szklanka suszonych daktyli • 1 szklanka rodzynek • 1 szklanka mleka kokosowego • 1 brzoskwinia (może być z puszki) • 4 łyżki nasion chia Sposób przygotowania Zalej daktyle wrzątkiem, odstaw na 20 minut, a następnie dobrze odsącz. Do blendera wsyp migdały i drobno zmiksuj. Dorzuć odcedzone daktyle i rodzynki. Wszystko zmiksuj. Przełóż masę do miski, dodaj pokruszone PRYNCYPAŁKI, wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 minut. W tym czasie szklankę mleka kokosowego dokładnie wymieszaj z nasionami chia. Wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Wstępnie schłodzoną masę na batony uformuj w blok i schładzaj dalej. Przełóż budyń do ozdobnych miseczek. Brzoskwinie zmiksuj na mus i udekoruj budyń. Górę deseru koniecznie posyp pokruszonymi PRYNCYPAŁKAMI, nada to chrupkości i słodkości. Blok pokrój ostrym nożem na batony. Deser świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub podwieczorek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz