Słodycze dla moich maluchów to jak balsam na ranę. Nic ich
tak nie ukoi, jak pyszne łakocie. Są to zazwyczaj produkty DR GERARDA. Wczoraj
na przykład przyszły mi z pomocą DRAŻE, a potem
MARMUREK Z LUKREM.
Składniki :
Na ciasto : 3
niepełne szklanki mąki, szklanka cukru, cukier waniliowy, 150 g masła, 5
jaj, szklanka mleka, 3 łyżki kakao, 2
łyżeczki proszku do pieczenia, pomarańcza.
Na lukier : szklanka cukru pudru, 4 łyżki wrzątku, żółty barwnik spożywczy.
Sposób wykonania – Z
pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Masło utrzeć z cukrem i cukrem
waniliowym, dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do
pieczenia, mleko, skórkę pomarańczową i mieszać, aż składniki dobrze się
połączą. Powstałą masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i dokładnie
wymieszać. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy włożyć na
przemian jasną i kakaową masę. Piec około 60 minut w 180 C. Ciasto odstawić do ostygnięcia i
przygotować lukier. Cukier puder utrzeć na gładko z sokiem wyciśniętym z
pomarańczy i 4 łyżkami wody. Pod koniec dodać odrobinę żółtego barwnika
spożywczego i energicznie mieszać, aby połączył się z lukrem, nie zostawiając
smug. Lukrem pokrywamy wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy na całej
powierzchni, najlepiej drewnianą szpachelką. Dekorujemy skórką pomarańczy i
czekoladą. Czas przygotowania około 100 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz