czwartek, 28 marca 2019

NA UKOJENIE


Słodycze dla moich maluchów to jak balsam na ranę. Nic ich tak nie ukoi, jak pyszne łakocie. Są to zazwyczaj produkty DR GERARDA. Wczoraj na przykład przyszły mi z pomocą DRAŻE, a potem   

MARMUREK Z LUKREM.

Składniki :

Na ciasto : 3  niepełne szklanki mąki, szklanka cukru, cukier waniliowy, 150 g masła, 5 jaj, szklanka mleka, 3  łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pomarańcza.

Na lukier : szklanka cukru pudru, 4  łyżki wrzątku, żółty barwnik spożywczy.

Sposób wykonania – Z  pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko, skórkę pomarańczową i mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Powstałą masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy włożyć na przemian jasną i kakaową masę. Piec około 60 minut w 180  C. Ciasto odstawić do ostygnięcia i przygotować lukier. Cukier puder utrzeć na gładko z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i 4 łyżkami wody. Pod koniec dodać odrobinę żółtego barwnika spożywczego i energicznie mieszać, aby połączył się z lukrem, nie zostawiając smug. Lukrem pokrywamy wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni, najlepiej drewnianą szpachelką. Dekorujemy skórką pomarańczy i czekoladą. Czas przygotowania około 100 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz