czwartek, 28 marca 2019

Świąteczni faworyci


Wielkimi krokami zbliżają się święta Wielkanocne. To czas, w którym moja rodzina ma dla siebie więcej czasu. Jestem szczęśliwa, kiedy mogę z nią poprzebywać, szczególnie przy świątecznym stole. W  tym roku będzie on bardziej bogaty, zwłaszcza jeśli chodzi o słodkości. Chociaż myślę, że jak zwykle numerem jeden będą PRYNCYPAŁKI DR GERARDA oraz mój ulubiony i sprawdzony

KEKS.

Składniki : 15 dag mąki tortowej, 35 dag mieszanki bakalii( rodzynki, suszone morele, figi, daktyle, migdały, orzechy włoskie, laskowe), 6  jajek, 20 dag drobnego cukru, 25 dag margaryny do pieczenia, 3  łyżki cukru waniliowego, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki wódki, 10 dag skrobi ziemniaczanej, skórka otarta z całej pomarańczy i cytryny, 1 paczka lukru do dekoracji, bułka tarta i masło do formy.

Sposób wykonania – bakalie zalać wrzątkiem i wódką, odstawić na 15 minut, odcedzić, osuszyć. Posiekać, oprószyć skrobią. Jajka sparzyć. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając dalej dodawać do masy po jednym jajku, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać z oprószonymi skrobią bakaliami oraz skórką otartą z cytrusów. Przelać do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec 10 minut w temperaturze 200 C. Potem zmniejszyć temperaturę do 180n C i piec 50 minut. Udekorować lukrem, przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Czas przygotowania około 75 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz