Wielkimi krokami zbliżają się święta Wielkanocne. To czas, w
którym moja rodzina ma dla siebie więcej czasu. Jestem szczęśliwa, kiedy mogę z
nią poprzebywać, szczególnie przy świątecznym stole. W tym roku będzie on bardziej bogaty, zwłaszcza
jeśli chodzi o słodkości. Chociaż myślę, że jak zwykle numerem jeden będą
PRYNCYPAŁKI DR GERARDA oraz mój ulubiony i sprawdzony
KEKS.
Składniki : 15 dag mąki tortowej, 35 dag mieszanki bakalii(
rodzynki, suszone morele, figi, daktyle, migdały, orzechy włoskie, laskowe),
6 jajek, 20 dag drobnego cukru, 25 dag
margaryny do pieczenia, 3 łyżki cukru
waniliowego, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki wódki, 10 dag
skrobi ziemniaczanej, skórka otarta z całej pomarańczy i cytryny, 1 paczka
lukru do dekoracji, bułka tarta i masło do formy.
Sposób wykonania – bakalie zalać wrzątkiem i wódką, odstawić
na 15 minut, odcedzić, osuszyć. Posiekać, oprószyć skrobią. Jajka sparzyć.
Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając dalej
dodawać do masy po jednym jajku, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie
wymieszać z oprószonymi skrobią bakaliami oraz skórką otartą z cytrusów.
Przelać do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec 10 minut
w temperaturze 200 C. Potem zmniejszyć temperaturę do 180n C i piec 50 minut.
Udekorować lukrem, przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Czas
przygotowania około 75 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz