poniedziałek, 25 marca 2019

Niepowtarzalne połączenie smaków

Na niedzielę przygotowałam ciasto bakaliowo- makowe z kremem i krakersami oraz polewą kawową. Idealne do popołudniowej kawki jak również na każdą okoliczność. Mam zamiar przygotować to ciasto ponownie na Święta Wielkanocne, ponieważ tak bardzo wszystkim smakowało. Wypróbujesz? Oto składniki: 

Ciasto I
-4 białek
-4 łyżki cukru
-2 żółtka
-100 g zmielonych orzechów włoskich
-50 g wiórków kokosowych
-50 g rodzynek
-2 łyżki mąki pszennej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto II
-2 jajka
-4 żółtka
-120 g maku
-120 g cukru pudru
-2 łyżki miodu
-4 łyżki oleju
-1 łyżka mielonej kawy
-1 płaska łyżka kaszy manny
-1 płaska łyżka bułki tartej
-1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
-kilka kropli aromatu migdałowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżeczki sody

Krem 
-330 ml śmietany 30%
-180 g gęstego jogurtu
-160 g serka homogenizowanego waniliowego 
-pół szklanki wody
-5 łyżek cukru pudru
-5 łyżeczek żelatyny
-1 łyżka kawy mielonej

Dodatkowo
-krakersy CRACKERS GOLDFISH od Dr Gerard opakowanie

Polewa 
-100 g margaryny
-4 łyżki cukru
-2 łyżki kakao 
-1 łyżka mleka
-1 łyżka mielonej kawy

Sposób przygotowania: ciasto: rodzynki moczę we wrzątku i odstawiam na kilka minut, wykładam na sitko do odsączenia. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Całość dokładnie mieszam. Białka ubijam, dodaję stopniowo cukier, żółtka i suchą mieszankę. Tak przygotowane ciasto przekładam do blaszki (24/32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Ciasto makowe: mak parzę, dokładnie odciskam i mielę przynajmniej dwa razy. Kawę, mąkę, bułkę, proszek, sodę i kaszę mieszam ze sobą. Żółtka ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję miód, olej i wymieszane składniki. Wszystko dokładnie miksuję i łączę z ubitą na sztywno pianą z białek. Przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 30 minut w 180 stopniach. Krem: żelatynę rozpuszczam w ½ szklanki wrzącej wody, dodaję kawę. Śmietanę ubijam, dodaję cukier, następnie miksując dodaję porcjami jogurt i serek. Pod koniec miksowania wlewam ciepłą żelatynę z kawą. Polewa: wszystkie składniki wkładam do rondelka i podgrzewam do rozpuszczenia się cukru i margaryny, aż masa lekko zgęstnieje. Złożenie: na ciasto I wykładam połowę kremu, nakładam ciasto II i wykładam resztę kremu, na którym układam krakersy (jeden obok drugiego). Wierzch polewam kawową polewą. Niepowtarzalne połączenie smaków w jednym kawałku, którego koniecznie musicie spróbować. Zachęcam do wypróbowania. Do przygotowania wykorzystajcie słone przekąski od Dr Gerarda, ponieważ są najsmaczniejsze. Polecam i życzę smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz