poniedziałek, 18 marca 2019

Kuchenne pytania, "Jak powstaje mąka i co się z niej robi?"


Postanowiłem napisać o ostatnim wypieku mojej Żony. Z żalem przyznam, że nie chodzi mi o wypieki ze strony wasze-przepisy/, lecz o chleb z ziarnami. Wiem, że na wyżej wymienionej stronie jest mnóstwo przepisów z wykorzystaniem produktów firmy „dr Gerard”, ale bez chleba nie wyobrażam sobie życia. A gdy jest on ze słonecznikiem, otrębami i innymi ziarnami, to jestem w kulinarnym raju. Jak to bywa u nas w kuchni, pomaga nam Marysia. Krzysiek raczej woli podjadać krakersy CRACKERS GOLDFISH albo inne słone przekąski, niż brudzić sobie ręce mąką i jajkami. Córka przy tej okazji męczy nas tysiącem pytań. Skąd są te ziarna, jak powstaje mąka pszenna? Ile możemy tyle jej odpowiemy a jak mamy dziury w pamięci uruchamiamy wujka google i szukamy informacji. Więc tłumaczyliśmy jej, mąka powstaje ze zmielonych ziaren zbóż, pszenicy, żyta, jęczmienia. Aby mąką pszenna była biała (taka czysta) to oddziela się bielma mącznego od warstwy owocowo – nasiennej (tzw. otręby). Aby uzyskać mąkę razową (pełnoziarnistą) mieli się całe ziarna. Ta mąka jest zdrowsza, lecz jej kolor jest ciemniejszy. Moja ślubna musiała udowodnić, że wie więcej niż ja i postanowiła zanudzić Marię i zaczęła wykład o mące orkiszowej i pszenicy orkisz, o mące pszennej bułkowej, chlebowej, graham. Przy tej okazji włączała wiedzę o typach 450, 550, 650, 750, 1850, 2000. Gdy spytałem, po co ośmiolatce taka wiedza? Dowiedziałem się, żeby wiedziała, co to jest mąka tortowa, krupczatka, wrocławska czy luksusowa. Nadal uważam, że naszej księżniczce nie jest potrzebna w tym momencie wiedza, z której mąki robi się biszkopt, naleśniki, pierogi a z jakiej zasmażki czy pizzę. Jak będzie szykować się do występu w MasterChef Junior albo do szkoły gastronomicznej to wtedy sięgnie po tą wiedzę. Teraz to ma się bawić przesiewaniem mąki i mieszaniem ciasta z ziarnami. Ma to być fajna zabawa.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz