Postanowiłem napisać
o ostatnim wypieku mojej Żony. Z żalem przyznam, że nie chodzi mi o wypieki ze
strony wasze-przepisy/, lecz o chleb z ziarnami. Wiem, że na wyżej wymienionej
stronie jest mnóstwo przepisów z wykorzystaniem produktów firmy „dr Gerard”,
ale bez chleba nie wyobrażam sobie życia. A gdy jest on ze słonecznikiem,
otrębami i innymi ziarnami, to jestem w kulinarnym raju. Jak to bywa u nas w
kuchni, pomaga nam Marysia. Krzysiek raczej woli podjadać krakersy CRACKERS
GOLDFISH albo inne słone przekąski, niż brudzić sobie ręce mąką i jajkami. Córka
przy tej okazji męczy nas tysiącem pytań. Skąd są te ziarna, jak powstaje mąka
pszenna? Ile możemy tyle jej odpowiemy a jak mamy dziury w pamięci uruchamiamy
wujka google i szukamy informacji. Więc tłumaczyliśmy jej, mąka powstaje ze
zmielonych ziaren zbóż, pszenicy, żyta, jęczmienia. Aby mąką pszenna była biała
(taka czysta) to oddziela się bielma mącznego od warstwy owocowo – nasiennej (tzw.
otręby). Aby uzyskać mąkę razową (pełnoziarnistą) mieli się całe ziarna. Ta mąka
jest zdrowsza, lecz jej kolor jest ciemniejszy. Moja ślubna musiała udowodnić,
że wie więcej niż ja i postanowiła zanudzić Marię i zaczęła wykład o mące
orkiszowej i pszenicy orkisz, o mące pszennej bułkowej, chlebowej, graham. Przy
tej okazji włączała wiedzę o typach 450, 550, 650, 750, 1850, 2000. Gdy spytałem,
po co ośmiolatce taka wiedza? Dowiedziałem się, żeby wiedziała, co to jest mąka
tortowa, krupczatka, wrocławska czy luksusowa. Nadal uważam, że naszej
księżniczce nie jest potrzebna w tym momencie wiedza, z której mąki robi się
biszkopt, naleśniki, pierogi a z jakiej zasmażki czy pizzę. Jak będzie szykować
się do występu w MasterChef Junior albo do szkoły gastronomicznej to wtedy
sięgnie po tą wiedzę. Teraz to ma się bawić przesiewaniem mąki i mieszaniem
ciasta z ziarnami. Ma to być fajna zabawa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz