Proponuję ciasto bez pieczenia na herbatnikach Bambino Dr Gerarda. Po prostu rewelacja
Masa czekoladowa
Składniki
1 l mleka, po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
3 łyżki ciemnego kakao, 2 żółtka, 1 szklanka cukru
Pozostałe składniki
2 paczki ciastek Bambino Dr Gerarda
250 g masła, słoik dżemu, kakao słodzone do posypania
Przygotowanie
1. Gotujemy budyń.
Odlewamy półtorej szklanki mleka. W tym mleku dokładnie mieszamy mąki, kakao, cukier i żółtka, resztę mleka zagotowujemy i wlewamy mieszankę wcześniej przygotowaną energicznie mieszając.
Budyń studzimy, następnie łączymy z masłem.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warstwę herbatników Bambino Dr Gerarda i warstwę masy budyniowo-kakaowej, kolejną warstwę herbatników Bambino Dr Gerarda, smarujemy herbatniki dżemem i znowu herbatniki Bambino Dr Gerarda i masa budyniowo-kakaowa.
Wierch ciasta posypujemy słodzonym kakaem, albo wiórkami czekoladowymi.
Ciasto wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodziło, a najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz