W tym roku na święta Wielkanocne wyjeżdżam do rodziców. Będę
więc przeżywać ten czas inaczej niż zwykle. W podróż wybieram się pociągiem. Na
drogę, jak zwykle w takich momentach biorę ze sobą krakersy CRACKERS GOLDFISH DR
GERARDA i
CHRUPIĄCE KOKOSANKI .
Składniki : 30 dag wiórków kokosowych, 4 białka jaj, ½
szklanki drobnego cukru, 8 dag masła, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, szczypta
soli.
Sposób wykonania – Białka mocno schłodzić. Ubić na sztywną
pianę z dodatkiem szczypty soli. Gdy białko będzie sztywne, dosypywać porcjami
cukier i dalej ubijać. Na sam koniec wsypać mąkę. Odstawić. Masło rozpuścić w
niedużym rondelku, wystudzić. Wiórki przesypać do miski. Zalać przygotowanym
wcześniej masłem, dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z białkami ubitymi
na sztywno z cukrem i mąką ( nie używać miksera, tylko drewnianej łyżki ).
Przygotować dużą blachę do muffinek, wyłożyć dołki papilotkami. Piekarnik
nagrzać do 170 C. Dłonie zwilżyć zimną wodą. Z masy delikatnie toczyć kulki
wielkości orzecha włoskiego, układać w papilotkach. Piec około 15 minut na
złoty kolor. Kokosanki lubią się przypalać, więc trzeba uważać. Idealne
kokosanki powinny być chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Podawać
dopiero po wystudzeniu. Można przechowywać do tygodnia w szczelnie zamkniętym
pojemniku – słoju lub puszce. Jeśli nie ma blachy do muffinek, można piec je na
zwykłej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Czas przygotowania około 30
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz