czwartek, 28 marca 2019

NA DROGĘ


W tym roku na święta Wielkanocne wyjeżdżam do rodziców. Będę więc przeżywać ten czas inaczej niż zwykle. W podróż wybieram się pociągiem. Na drogę, jak zwykle w takich momentach biorę ze sobą krakersy CRACKERS GOLDFISH DR GERARDA i 

CHRUPIĄCE KOKOSANKI .

Składniki : 30 dag wiórków kokosowych, 4 białka jaj, ½ szklanki drobnego cukru, 8 dag masła, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, szczypta soli.

Sposób wykonania – Białka mocno schłodzić. Ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Gdy białko będzie sztywne, dosypywać porcjami cukier i dalej ubijać. Na sam koniec wsypać mąkę. Odstawić. Masło rozpuścić w niedużym rondelku, wystudzić. Wiórki przesypać do miski. Zalać przygotowanym wcześniej masłem, dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywno z cukrem i mąką ( nie używać miksera, tylko drewnianej łyżki ). Przygotować dużą blachę do muffinek, wyłożyć dołki papilotkami. Piekarnik nagrzać do 170 C. Dłonie zwilżyć zimną wodą. Z masy delikatnie toczyć kulki wielkości orzecha włoskiego, układać w papilotkach. Piec około 15 minut na złoty kolor. Kokosanki lubią się przypalać, więc trzeba uważać. Idealne kokosanki powinny być chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Podawać dopiero po wystudzeniu. Można przechowywać do tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku – słoju lub puszce. Jeśli nie ma blachy do muffinek, można piec je na zwykłej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Czas przygotowania około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz