niedziela, 31 marca 2019

U cioci

Pojechałem do mojej cioci w odwiedziny. Okazało się, że ma akurat urodziny oczym nawet nie wiedziałem. Dawno się nie widzieliśmy więc postanowiłem ją odwiedzić. Ma ona wnuczkę w wieku 10 lat, kupiłem jej draże od firmy Doktor Gerard. Ciocia mnie swoimi urodzinami zaskoczyła. Zrobiło misię nie swojo, że nie pamiętałem. Kończy ona72 lata, pomyślałem jak ten czas szybko ucieka. Wybrałem się do sklepu po prezęt. Kupiłem też produkty potrzebne na tartę mocno czekoladową z pomarańczą z strony Doktora Gerarda gdyż wiem, że cioci się nie przelewa.Tartę tą zrobiła jej córka. Puźniej siedzieliśmy i wspominaliśmy swoją rodzinę dalszą i tą zupełnie bliską. Miałem wracać ale czas tak szybko uciekał, że zostałem do następnego dnia. Składniki Spód: • 300 g listków kakaowych • 50 g masła • 1/2 gorzkiej czekolady Krem: • 150g gorzkiej czekolady • 40 g masła • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36% • kieliszek rumu • skórka starta (drobno) z pomarańczy Kandyzowane pomarańcze: • 1 duża pomarańcza (wyparzona i umyta) • 1/2 szklanka cukru • 1/2 szklanka wody Sposób przygotowania Ciastka pokruszyć, masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie połączyć z ciastkami i dobrze wymieszać. Wcześniej posmarowaną masłem formę od tarty wyłożyć przygotowaną masą, dobrze docisnąć do blachy, następnie schłodzić. Wszystkie składniki podgrzewamy w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać, odstawić na chwilę do ostygnięcia, następnie wylać na schłodzony spód i poczekać aż zupełnie wystygnie; wstawić do lodówki. Wodę i cukier podgrzewamy na głębokiej patelni (lub w garnku), wrzucamy pomarańcze pociętą na plastry i gotujemy ok. 40 min (ciągle sprawdzamy czy się nie przypala)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz