Wczoraj odwiedziły mnie koleżanki z pracy. Mieliśmy
spotkanie przy kawie. Na stole oczywiście znalazły się KRAKERSY CRACKERS
GOLDFISH DR GERARDA i dla równowagi
TORT MAKOWY Z KREMEM
KAWOWYM.
Składniki : Na ciasto makowe : Szklanka maku, szklanka
cukru, 4 czubate łyżki bułki tartej, 6
łyżek wrzącej wody, 5 jajek, łyżeczka proszku do pieczenia, 350 ml mleka
do zaparzenia maku.
Na krem : 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżka gorącej
wody, 40 dag mascarpone, 20 dag śmietanki kremówki 30 %, 10 dag cukru pudru, 5
dag rodzynek.
Dodatkowo : dżem morelowy, sok z pomarańczy, migdały i
rodzynki do dekoracji.
Sposób wykonania – Mleko zagotować, zalać mak, odstawić na 4
godziny. Osączyć, zemleć dwukrotnie. Wlać wrzątek. Dodać bułkę, proszek do
pieczenia i wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku. Białka ubić,
dodać do masy, delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć pergaminem, nałożyć
ciasto. Piec 55 minut w temperaturze 180 C. Wyjąć, ostudzić w foremce. Ostrym
nożem przekroić w poprzek na 3 równej grubości blaty. Kawę rozmieszać z łyżką
gorącej wody, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać
stopniowo cukier puder. Dodać serek mascarpone, krótko zmiksować. Wlać napar
kawowy i wymieszać. Na paterze ułożyć pierwszy blat, nasączyć lekko sokiem z
pomarańczy, posmarować dżemem i wyłożyć ¼ kremu. Przykryć drugim blatem,
nasączyć go, posmarować dżemem, nałożyć ¼ kremu. Przykryć trzecim blatem i nasączyć.
Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu. Ozdobić rozetkami kremu,
migdałami i rodzynkami. Chłodzić 3 - 4
godziny. Do ciasta makowego warto dodać miąższ z laski wanilii. A bułkę tartą zastąpić kaszą manną – należy
wtedy użyć 2 płaskie łyżki kaszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz