czwartek, 28 marca 2019

PRZY KAWIE


Wczoraj odwiedziły mnie koleżanki z pracy. Mieliśmy spotkanie przy kawie. Na stole oczywiście znalazły się KRAKERSY CRACKERS GOLDFISH DR GERARDA i dla równowagi

TORT MAKOWY Z KREMEM KAWOWYM.

Składniki : Na ciasto makowe : Szklanka maku, szklanka cukru, 4 czubate łyżki bułki tartej, 6  łyżek wrzącej wody, 5 jajek, łyżeczka proszku do pieczenia, 350 ml mleka do zaparzenia maku.

Na krem : 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżka gorącej wody, 40 dag mascarpone, 20 dag śmietanki kremówki 30 %, 10 dag cukru pudru, 5 dag rodzynek.

Dodatkowo : dżem morelowy, sok z pomarańczy, migdały i rodzynki do dekoracji.

Sposób wykonania – Mleko zagotować, zalać mak, odstawić na 4 godziny. Osączyć, zemleć dwukrotnie. Wlać wrzątek. Dodać bułkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku. Białka ubić, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć pergaminem, nałożyć ciasto. Piec 55 minut w temperaturze 180 C. Wyjąć, ostudzić w foremce. Ostrym nożem przekroić w poprzek na 3 równej grubości blaty. Kawę rozmieszać z łyżką gorącej wody, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać stopniowo cukier puder. Dodać serek mascarpone, krótko zmiksować. Wlać napar kawowy i wymieszać. Na paterze ułożyć pierwszy blat, nasączyć lekko sokiem z pomarańczy, posmarować dżemem i wyłożyć ¼ kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć go, posmarować dżemem, nałożyć ¼ kremu. Przykryć trzecim blatem i nasączyć. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu. Ozdobić rozetkami kremu, migdałami i rodzynkami. Chłodzić 3  - 4 godziny. Do ciasta makowego warto dodać miąższ z laski wanilii. A  bułkę tartą zastąpić kaszą manną – należy wtedy użyć 2 płaskie łyżki kaszki. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz