czwartek, 28 marca 2019

URODZINY BRATA


Urodzinowe niespodzianki to moja specjalność. Zawsze lubiłam je robić. Jutro szykuję kolejną. Mam uroczystość brata, kończy 40 lat. Długo zastanawiałam się jakie smakołyki dla niego przygotować. Postanowiłam, że będą to CIASTKA C – MOLL HAZELNUT DR GERARDA i 

FRYZYJSKI TORCIK Z POWIDŁAMI.

Składniki : 400 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g kwaśnej śmietany, 4 opakowania cukru waniliowego, 275 g masła, 75g cukru, ½ łyżeczki cynamonu, 450  g powideł śliwkowych, 500 ml śmietany 30 %, 5  łyżeczek cukru pudru, 2 łyżki śliwowicy.

Sposób wykonania – Do 250 g mąki i proszku do pieczenia dodać 175 g masła, 2 torebki cukru waniliowego, śmietanę i wyrobić, aż składniki się połączą. Ciasto wstawić na 20 minut do lodówki. Do miski wsypać 150 g mąki, cukier, 100 g masła, torebkę cukru waniliowego i wyrobić kruszonkę. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Jedną częścią wyłożyć dno tortownicy, nakłuć widelcem, posypać kruszonką i piec około 20 minut w 200 C. W ten sam sposób upiec 2 kolejne placki. Ubić kremówkę. Pod koniec dodać cukier i torebkę cukru waniliowego. Powidła połączyć z cynamonem i śliwowicą, wszystko wymieszać. 2 krążki posmarować powidłami, a następnie wcisnąć grubą warstwę bitej śmietany. Krążki układamy jeden na drugim i przykrywamy trzecim. Posypujemy cukrem pudrem. Do tortu można użyć powideł domowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz