Urodzinowe niespodzianki to moja specjalność. Zawsze lubiłam
je robić. Jutro szykuję kolejną. Mam uroczystość brata, kończy 40 lat. Długo
zastanawiałam się jakie smakołyki dla niego przygotować. Postanowiłam, że będą
to CIASTKA C – MOLL HAZELNUT DR GERARDA i
FRYZYJSKI TORCIK Z
POWIDŁAMI.
Składniki : 400 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g
kwaśnej śmietany, 4 opakowania cukru waniliowego, 275 g masła, 75g cukru, ½
łyżeczki cynamonu, 450 g powideł
śliwkowych, 500 ml śmietany 30 %, 5
łyżeczek cukru pudru, 2 łyżki śliwowicy.
Sposób wykonania – Do 250 g mąki i proszku do pieczenia
dodać 175 g masła, 2 torebki cukru waniliowego, śmietanę i wyrobić, aż
składniki się połączą. Ciasto wstawić na 20 minut do lodówki. Do miski wsypać
150 g mąki, cukier, 100 g masła, torebkę cukru waniliowego i wyrobić kruszonkę.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Jedną częścią wyłożyć dno
tortownicy, nakłuć widelcem, posypać kruszonką i piec około 20 minut w 200 C. W
ten sam sposób upiec 2 kolejne placki. Ubić kremówkę. Pod koniec dodać cukier i
torebkę cukru waniliowego. Powidła połączyć z cynamonem i śliwowicą, wszystko
wymieszać. 2 krążki posmarować powidłami, a następnie wcisnąć grubą warstwę
bitej śmietany. Krążki układamy jeden na drugim i przykrywamy trzecim.
Posypujemy cukrem pudrem. Do tortu można użyć powideł domowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz