środa, 20 marca 2019

Wesołe urodziny


Wesołe urodziny

 

Jak co roku nasza Kasia obchodzi swoje urodziny? Były tu różne, słodkie przekąski od dr Gerarda, takie jak draże, ciastka bambino, czyli herbatniki z kremem o smaku śmietankowym i galaretką o smaku wiśniowym. Różnego rodzaju ciasta ze strony dr Gerard – wypieki od serca: https:

Oto jedno z nich

SKŁADNIKI NA CIASTO:

5 jajek, dużych

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu lub esencji waniliowej

180 g masła lub margaryny, temp. pokojowa

250 g mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 1/2 łyżki kakao

szczypta cynamonu

szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

400 ml śmietanki kremówki 30%

300 g serka mascarponeod dr Gerarda

3 łyżki cukru pudru

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

70 g śmietanki kremówki 30%

70 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną) od dr Gerarda

 

DODATKOWO:

3-4 jabłka, duże

 

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

 

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę oraz wanilią, dodajemy po jednym żółtku. Następnie w kilku niedużych porcjach dodajemy przesianą mąkę. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki delikatnie łączymy piankę z ciastem. Gotowe dzielimy na dwie części. Jasną część wykładamy na dno formy. Do drugiej części dodajemy przesiane kakao oraz cynamon i delikatnie mieszamy. Wykładamy na jasną część.

Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Układamy na cieście jeden obok drugiego i lekko wciskamy w ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.

Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem. Wykładamy na ciasto.

Śmietankę na polewę mocno podgrzewamy. Dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i wylewamy na krem. Wkładamy do lodówki na 1-2 godz. lub całą noc.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz