Wesołe urodziny
Jak co roku nasza Kasia obchodzi swoje urodziny? Były tu
różne, słodkie przekąski od dr Gerarda, takie jak draże, ciastka bambino, czyli
herbatniki z kremem o smaku śmietankowym i galaretką o smaku wiśniowym. Różnego
rodzaju ciasta ze strony dr Gerard – wypieki od serca: https:
Oto jedno z nich
SKŁADNIKI NA CIASTO:
◾5 jajek, dużych
◾3/4 szklanki cukru
◾1 łyżeczka ekstraktu lub esencji
waniliowej
◾180 g masła lub margaryny, temp.
pokojowa
◾250 g mąki tortowej
◾2 łyżeczki proszku do pieczenia
◾1 1/2 łyżki kakao
◾szczypta cynamonu
◾szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
◾400 ml śmietanki kremówki 30%
◾300 g serka mascarponeod dr
Gerarda
◾3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
◾70 g śmietanki kremówki 30%
◾70 g gorzkiej czekolady (lub pół
na pół z mleczną) od dr Gerarda
DODATKOWO:
◾3-4 jabłka, duże
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę
przesiewamy razem z proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło miksujemy
z cukrem na puszystą masę oraz wanilią, dodajemy po jednym żółtku. Następnie w
kilku niedużych porcjach dodajemy przesianą mąkę. Białka miksujemy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki delikatnie łączymy
piankę z ciastem. Gotowe dzielimy na dwie części. Jasną część wykładamy na dno
formy. Do drugiej części dodajemy przesiane kakao oraz cynamon i delikatnie
mieszamy. Wykładamy na jasną część.
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Układamy na cieście
jeden obok drugiego i lekko wciskamy w ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez
około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy
do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Na
koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem. Wykładamy na ciasto.
Śmietankę na polewę mocno podgrzewamy. Dodajemy kawałki
czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i wylewamy na krem. Wkładamy do
lodówki na 1-2 godz. lub całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz