sobota, 23 marca 2019

Przejezdni goście


Przejezdni goście

 

Zosia i Tadeusz to nasi dobrzy przyjaciele. Wstąpili do nas przejazdem. Więc pyszne ciasto ze strony dr Gerard przydało się na poczęstunek

 

 

 

Ciasto czekoladowe z kremem i ciasteczkami

 

Składniki:

• cukier 200 g 

• mąka tortowa 130 g 

• kakao 20 g 

• proszek do pieczenia 1 g 

• olej 30 ml 

• sól 1⁄2 g 

• śmietana 30% 780 ml 

• mascarponeod dr Gerarda 250 g 

• krem czekoladowy 150 g 

• cukier puder 30 g 

• żelatyna 9 g 

• wrzątek 85 ml 

• czekolada gorzka 80 g 

• ciastka 1 opakowanie

 

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

•5 jajek

•1 szklanka cukru

•3/4 szklanki mąki tortowej

•2 łyżki kakao + 1 łyżeczka

•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

•2 łyżki oleju

•szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA KREM:

•700 ml śmietanki kremówki 30%

•250 g serka mascarpone

•5 łyżek kremu czekoladowego np. nutella

•3 łyżki cukru pudru

•3 łyżeczki żelatyny

•1/3 szklanki gorącej wody

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

•80 ml śmietanki kremówki 30%

•80 g gorzkiej czekolady

 

DODATKOWO:

•1 opakowanie ciasteczek ”jaśki” Dr Gerard lub delicji

 

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

 

Dwie formy o wym. 24×24 cm lub podobne wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej użyć dwóch takich samych foremek lub upiec ciasto dzieląc składniki i upiec jeden po drugiej.

 Mąkę przesiewamy z proszkiem i 2 łyżkami kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż powstanie gęsta i lśniąca masa. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Pół masy wykładamy do jednej formy. Do drugiej części dodajemy przesianą łyżeczkę kakao oraz olej i delikatnie mieszamy. Wykładamy do drugiej formy.

 Pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia.

 Kremówkę razem z mascarpone miksujemy, aż uzyskamy gęsty krem. Dzielimy na dwie części ( jedna ma być większą od drugiej). Do mniejszej dodajemy po łyżce krem czekolady i miksujemy. Do większej dodajemy przesiany cukier puder. Następnie do każdej masy dodajemy po połowie rozpuszczonej żelatyny, mieszamy tylko do połączenia.

 Jaśniejszy biszkopt stanowi spód ciasta. 1/2 kremu czekoladowego wykładamy na biszkopt, następnie 1/2 kremu jasnego i na wierzchu układamy ciasteczka juppi lekko dociskając. Następnie krem czekoladowy i ponownie krem jasny. Na górę układamy drugie ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Przed podaniem wykonujemy polewę. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Smarujemy wierzch ciasta i zostawiamy na 15 min do stężenia.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz