Ciasto dla małej Ani
Nasza córka, która uczęszcza do przeczkola, poprosiła swoją
mamę o zrobienie pysznego ciasta ze strony dr Gerard – wypieki od serca oto
link https: do tej strony
Składniki ciasta
-6 jajek i 2 białka
-25 dkg cukru pudru
-10 dkg orzechów mielonych w tym trochę posiekanych
-10 dkg kokosu
-5 dkg rodzynek
-łyżka kakao
-łyżka proszku do pieczenia
Masa
-puszka brzoskwiń
-2 budynie śmietankowe
-2 żółtka
-2 łyżki cukru
-2 galaretki
kostka masła lub
margaryny
ciastka markizy Dr
Gerarda,
oraz co najmniej 3
kieliszki wódki do zamaczania ciastek
Przygotowanie
Galaretki
przygotowujemy wedłóg przepisu na opakowaniu.
1. Białka ubijamy na
sztywną pianę. Do ubitej piany powoli dodajemy cukier i żółtka i cały czas
ubijamy.
Do piany dodajemy
zmieszane bakalie, kakao, oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Pieczemy ciasto.
2. Brzoskwinie kroimy
w paski, sok z cukrem gotujemy. Budynie rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody
dodajemy 2 żółtka i mieszamy, wlewamy do soku i zagotowujemy cały czas
mieszając.
3. Masło ucieramy na
puch, stopniowo do utartego masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Na wystudzone ciasto
wykładamy połowę masy.
Ciastka markizy Dr
Gerarda nasączamy wódką i układamy na masę budyniową, następnie wykładamy drugą
połowę masy. Na mase układamy paski brzoskwiń i zalewamy wcześniej
rozpuszczonymi galaretkami, które zaczynają już gęstnieć. na koniec wstawiamy
ciasto do lodówki lub do zimnego pomieszczenia, aby galaretka dokładnie
zastygła.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz