czwartek, 28 marca 2019

Ciasto dla małej Ani


Ciasto dla małej Ani

 

Nasza córka, która uczęszcza do przeczkola, poprosiła swoją mamę o zrobienie pysznego ciasta ze strony dr Gerard – wypieki od serca oto link https: do tej strony

Składniki ciasta

 -6 jajek  i 2 białka

 -25 dkg cukru pudru

-10 dkg orzechów mielonych w tym trochę posiekanych

 -10 dkg kokosu

 -5 dkg rodzynek

-łyżka kakao

-łyżka proszku do pieczenia

 Masa

-puszka brzoskwiń

-2 budynie śmietankowe

-2 żółtka

-2 łyżki cukru

 -2 galaretki

 kostka masła lub margaryny

 ciastka markizy Dr Gerarda,

 oraz co najmniej 3 kieliszki wódki do zamaczania ciastek

 

 Przygotowanie

 Galaretki przygotowujemy wedłóg przepisu na opakowaniu.

 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany powoli dodajemy cukier i żółtka i cały czas ubijamy.

 Do piany dodajemy zmieszane bakalie, kakao, oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy ciasto.

 2. Brzoskwinie kroimy w paski, sok z cukrem gotujemy. Budynie rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody dodajemy 2 żółtka i mieszamy, wlewamy do soku i zagotowujemy cały czas mieszając.

 3. Masło ucieramy na puch, stopniowo do utartego masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

 Na wystudzone ciasto wykładamy połowę masy.

 Ciastka markizy Dr Gerarda nasączamy wódką i układamy na masę budyniową, następnie wykładamy drugą połowę masy. Na mase układamy paski brzoskwiń i zalewamy wcześniej rozpuszczonymi galaretkami, które zaczynają już gęstnieć. na koniec wstawiamy ciasto do lodówki lub do zimnego pomieszczenia, aby galaretka dokładnie zastygła.

Życzę smacznego

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz