czwartek, 21 marca 2019

Deser na dzień wiosny

Dzisiaj jest pierwszy dzień wiosny i właśnie na tą okazję przygotowałam zielone ciasto z kremem pomarańczowym i herbatnikami z kremem śmietankowym w polewie o smaku pomarańczowym. Może i Wy wypróbujecie takiego wiosennego połączenia kolorów i smaków w jednym kawałku? Zachęcam do przygotowania. Oto potrzebne składniki:

Ciasto
-45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka oleju rzepakowego
-1 szklanka mąki tortowej
-1 szklanka mąki krupczatki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem pomarańczowy
-2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
-skórka otarta z 2 pomarańczy
-3 łyżki cukru
-2 łyżeczki żelatyny
-3 żółtka
-1 budyń waniliowy
-200 g śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo
-herbatniki z kremem śmietankowym w polewie o smaku pomarańczowym od Dr Gerard około 16 sztuk 

Sposób przygotowania: ciasto: szpinak rozmrażam i dokładnie odciskam z nadmiaru wody. Jajka miksuję mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewam olej i chwilę miksuję. Następnie wsypuję obie mąki oraz proszek do pieczenia i miksuję, na końcu dodaję szpinak, miksuję do momentu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przekładam do blaszki (21/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto studzę i przecinam na dwa blaty (nierówności ścinam i zostawiam do dekoracji). Krem pomarańczowy: około 1/4 szklanki soku z pomarańczy zalewam żelatynę i odstawiam do napęcznienia. Pozostały sok wlewam do rondelka, dodaję skórkę pomarańczową z cukrem i gotuję. Przelewam przez sito i ponownie wlewam do rondelka. Żółtka mieszam z proszkiem budyniowym, a następnie wlewam do soku, gotuję przez chwilę i zdejmuję z palnika. Napęczniałą żelatynę rozpuszczam i wlewam do budyniu. Odstawiam do wystudzenia, mieszam co pewien czas. Złożenie: na jeden blat ciasta wykładam połowę kremu i przykrywam drugim ciastem, na które wykładam resztę kremu i układam herbatniki (w 4 rzędach po 4 ciastka), a okruszkami zielonego ciasta posypuję krem między herbatnikami. Ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz