Wczoraj wraz z mężem odwiedziliśmy mojego kuzyna i jego żonę
którzy mieszkają tak jak moja siostra ok. 100 km od naszego miejsca
zamieszkania. Jak zawsze wzięliśmy sobie na drogę coś na ząb, tym razem były to
nasze ulubione "draże maltikeks chocolate" dr Gerard. Ponieważ kuzyn
pracuje w Niemczech, rzadko się widzimy. Więc korzystając z ich zaproszenia,
pełni entuzjazmu postanowiliśmy przygotować na tę okazję coś słodkiego. Tym
razem zrobiliśmy "Tarta śmietankowa z PryncyPałkami" z przepisu ze
strony internetowej dr Gerard.
Składniki
- Ciasto kruche (na formę o średnicy 24 cm)
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 80 g cukru pudru
- Zalewa śmietankowa
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 20 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- ok. 150 g PryncyPałek dr Gerarda
- Polewa czekoladowa
- 30 g masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka naturalnego kakao
Sposób przygotowania
\Kruche ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść w
jednolitą kulę ciasta. Od razu rozwałkować na okrągły placek podsypując mąką.
Ciasto przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze wykleić w dno i
boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Wystające brzegi ciasta przyciąć
ostrym nożem. Spód schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie podpiec
w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15 minut do lekkiego zarumienienia.
Wyjąć i wystudzić.
Zalewa śmietankowa: Wszystkie składniki krótko zmiksować do
połączenia.
Na podpieczony i wystudzony kruchy spód poukładać PryncyPałki
dr Gerarda. Wafelki zalać zalewą śmietankową. Piec w piekarniku nagrzanym do
180 st.C przez około 25 minut, aż zalewa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i
przenieść na kratkę do wystudzenia.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku
i podgrzać do uzyskania jednolitej polewy. Gdy zacznie gęstnieć wylać ją na
tartę.
Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Kroić ostrym nożem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz