piątek, 28 kwietnia 2017

Popularne zamienniki cukru

Lubicie słodkości, bo ja i moja rodzinka je uwielbiamy, ale najbardziej preferujemy słodycze Dr Gerarda. Nie wyobrażamy sobie całkowitej rezygnacji z ciast czy ciasteczek, co najwyżej możemy je ograniczyć lub zastąpić produktami zdrowszymi, których na półkach w sklepie nie brakuje. Oto kilka popularnych zamienników cukru, które możemy wykorzystać: stewia to roślina, która w liściach i łodygach zawiera glikozydy, które odpowiadają za jej słodki smak, a przy tym nie dostarczają kalorii. Do słodzenia można wykorzystać liście świeże, suszone lub sproszkowane. Stewie wykorzystujemy do słodzenia napojów, herbaty, kawy przetworów owocowych i wypieków. Najbardziej polecane są brązowe lub zielone ekstrakty i proszki ze stewii, ponieważ są mniej przetworzone i niepozbawione substancji odżywczych. Erytrytol naturalnie występuje w niektórych owocach i pyłkach kwiatowych. Erytrytol jest mniej słodki niż cukier. Erytrytol to bardzo dobry zamiennik cukru dla diabetyków i osób na diecie bez cukrowej. Jest bardzo niskokaloryczny. Można słodzić nim bez ograniczeń gorące napoje i dodawać go do wypieków. Ksylitol to cukier wytwarzany z kory brzozy. Zawiera mniej kalorii niż tradycyjny cukier. Jest idealny dla cukrzyków. Spożywanie ksylitolu powoduje duże korzyści zdrowotne, ponieważ przeciwdziała on zakwaszeniu organizmu; wspomaga przyswajanie wapnia i magnezu, dzięki czemu polepsza mineralizację kości i zapobiega osteoporozie, a dzięki działaniu bakteriobójczemu poprawia odporność organizmu. Można go wykorzystywać do słodzenia kawy, herbaty, dodać do wypieków i przetworów owocowych. Miód ma podobną kaloryczność do cukru białego. Jego głównym składnikiem jest glukoza i fruktoza, a oprócz cukrów w miodzie znajdziemy niewielkie ilości składników mineralnych, witaminy z grupy B oraz białka, garbniki, woski, olejki lotne, pyłki kwiatowe, enzymy i kwasy organiczne. To te składniki odpowiadają za prozdrowotne właściwości miodu takie jak: łagodzenie kaszlu, astmy i kataru siennego, działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, poprawę funkcjonowania układu trawiennego i zwiększenie wydolności mięśnia sercowego. A Wy zamieniacie cukier czy ograniczacie?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz