Z samego rana zabrałam się za przygotowywanie czegoś słodkiego co poprawi mi humor w tak nieprzyjemny, deszczowy dzień. Upiekłam biszkopt czekoladowy, na który nałożyłam masę kajmakowo- ciasteczkową i masę śmietankową. Spróbujesz? Poprawa nastroju gwarantowana. Oto niezbędne składniki:
Biszkopt
-6 jajek
-niepełna szklanka cukru
-niepełna szklanka mąki pszennej
-3 łyzki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kajmakowo-ciasteczkowa
-400 g masła lub margaryny
-puszka kajmaku
-torcik zbożowy od Dr Gerard 198 g
-2 łyżeczki kawy mielonej
Masa śmietankowa
-800 ml śmietany kremówki 36%
-3 łyżeczki żelatyny
-cukier puder do smaku
Dodatkowo
-słoik dżemu z czarnej porzeczki
-ciastka pryncytorcik od Dr Gerard 2-3 sztuki
Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie łączę z pianą, mieszając łyżką. Foremkę (23/38 cm) wykładam papierem. Wlewam ciasto i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt zrzucam na blat z wysokości pół metra i studzę w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Masa kajmakowa: masło ucieram na puszystą masę, a następnie dodaję stopniowo kajmak i ucieram. Na koniec dodaję kawę i pokruszone ciastka Dr Gerarda. Wszystko mieszam szpatułką. Masa śmietankowa: śmietankę miksuję z cukrem pudrem, ubijając na sztywno. Żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie i odstawiam do napęcznienia. Podgrzewam w mikrofalówce. Lekko studzę i wlewam stopniowo do masy miksując. Złożenie ciasta: biszkopt smaruję dżemem, wykładam masę kajmakową i masę śmietankową, a wierzch posypuję pokruszonymi ciastkami pryncytorcikami Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz