Składniki
- 220 g masła
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 1 jajko
- 330 g (2 i 2/3 szklanki) mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 10min. › +1godz. chłodzenie › Gotowe w: 1godz.25min.
- W dużej misce utrzeć masło z cukrem aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jajko, a następnie wanilię, wymieszać. Wymieszać mąkę z solą, dodać do mieszanki z cukrem. Przykryć ciasto i chłodzić przez co najmniej godzinę. Schłodzić blachę do pieczenia ciastek.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyciskać ciastka na niewysmarowaną tłuszczem, schłodzoną blachę.
- Piec 8 do 10 minut w nagrzanym piekarniku, lub do czasu aż ciastka będą lekko złote na brzegach. Zdjąć z blachy by całkowicie ostygły
Polecam równiez ciastka maślane dr. Gerarda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz