wtorek, 18 kwietnia 2017
śWIĄTECZNE PRZYGOTOWANIA
W sobotę było wielkie pieczenie ciast. Były pieczone babki mazurki i inne ciasta. Znaleźliśmy też pyszny sernik gotowany na herbatnikach. Sernik ten znaleźliśmy na stronie internetowej. Użyliśmy do niego herbatników od firmy Doktor GERARD. Przepis PO NIŻEJ. Składniki:
-1 kg mielonego twarogu, może być z wiaderka
-4 duże jajka (użyłam L)
-200 g masła
-3/4 szklanki cukru
-łyżka cukru z wanilią
-2 budynie waniliowe
-200 ml mleka
-około 400 g herbatników
Polewa:
-150 ml śmietany kremówki
-100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
-1 czubata łyżka masła
Przygotowanie:
W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mieszamy.
Dodajemy zmielony twaróg, jajka i energicznie mieszamy cały czas gotując. Masę można krótko zmiksować mikserem lub blenderem aby miała idealną konsystencję.
Budynie dokładnie mieszamy w mleku i dodajemy do gorącej masy serowej. Energicznie mieszamy i gotujemy (ciągle mieszając) aż masa zgęstnieje (konsystencja będzie podobna do gotowego budyniu).
Kwadratową foremkę o wielkości około 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Na dno wykładamy warstwę herbatników, na nie wylewamy połowę gorącej masy. Układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy resztę masy serowej. Na wierzchu wykładamy herbatniki i wylewamy polewę czekoladową.
Polewa czekoladowa:
W garnuszku podgrzewamy kremówkę razem z masłem. Do gorącej kremówki (nie gotującej się) dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do momentu jej rozpuszczenia.
Ciasto przekładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Smacznego.🙂
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz