wtorek, 18 kwietnia 2017

śWIĄTECZNE PRZYGOTOWANIA

W sobotę było wielkie pieczenie ciast. Były pieczone babki mazurki i inne ciasta. Znaleźliśmy też pyszny sernik gotowany na herbatnikach. Sernik ten znaleźliśmy na stronie internetowej. Użyliśmy do niego herbatników od firmy Doktor GERARD. Przepis PO NIŻEJ. Składniki: -1 kg mielonego twarogu, może być z wiaderka -4 duże jajka (użyłam L) -200 g masła -3/4 szklanki cukru -łyżka cukru z wanilią -2 budynie waniliowe -200 ml mleka -około 400 g herbatników Polewa: -150 ml śmietany kremówki -100 g gorzkiej lub deserowej czekolady -1 czubata łyżka masła Przygotowanie: W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy zmielony twaróg, jajka i energicznie mieszamy cały czas gotując. Masę można krótko zmiksować mikserem lub blenderem aby miała idealną konsystencję. Budynie dokładnie mieszamy w mleku i dodajemy do gorącej masy serowej. Energicznie mieszamy i gotujemy (ciągle mieszając) aż masa zgęstnieje (konsystencja będzie podobna do gotowego budyniu). Kwadratową foremkę o wielkości około 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy warstwę herbatników, na nie wylewamy połowę gorącej masy. Układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy resztę masy serowej. Na wierzchu wykładamy herbatniki i wylewamy polewę czekoladową. Polewa czekoladowa: W garnuszku podgrzewamy kremówkę razem z masłem. Do gorącej kremówki (nie gotującej się) dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Ciasto przekładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Smacznego.🙂

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz