„Jajeczko” w pracy.
Na symbolicznym, świątecznym
śniadaniu w pracy dzieliliśmy się
jajeczkiem, symbolem życia i dobrobytu. Od kilku lat ten zwyczaj zagościł w
firmach, przedsiębiorstwach w naszym
kraju. Spotkanie odbyło się w pogodnej, wręcz rodzinnej atmosferze. Szef, jak
co roku poprosił nas o przygotowanie świątecznego poczęstunku. On ze swojej
strony udostępnił lokal, nasz pokój socjalny w biurowcu, i pokrył wszelkie
koszty przygotowania świątecznego śniadania. Braliśmy nawet pod uwagę catering,
ale w końcu zdecydowaliśmy się na domowe, tradycyjne smakołyki. Bez problemu
uzgodniłyśmy podział pracy i obowiązków z tym związany. Zaangażowani zostali
również panowie. Pomagali podczas robienia zakupów i w przygotowaniu Sali.
Pięknie nakryte, przystrojone gałązkami forsycji stoły, szybko zapełniły się pysznymi
potrawami. Prawdziwym hitem tego rocznego spotkania okazały się faszerowane
jajka przygotowane przez Iwonkę i wspaniałe ciasto z galaretką z wykorzystaniem
ciasteczek z firmy Dr Gerard. (Przepis dla zainteresowanych podam na końcu). Oczywiście nie zabrakło
świeżutkich, chrupiących pryncytorcików z naszej ulubionej firmy - Dr Gerard.
Sobotnie śniadanie, zaplanowane na dwu godzinne spotkanie, przeciągnęło się.
Było tak miło i wesoło, że dopiero przed
południem niechętnie zaczęliśmy zbierać się do domu. Dla milusińskich żona szefa przygotowała paczki ze słodyczami.
Znalazły się między czekoladowymi jajeczkami słodycze takie jak, mafijne choco
i zwierzaki maślane. Dzieciaki je uwielbiają. Uśmiechnięci w radosnych nastrojach wracaliśmy do swoich domów.
Oto przepis na wspomniane ciasto,
Ciasto SHREK:
Upiec
biszkopt według własnego przepisu (każdy jakiś ma).
Składniki:
Pysio lub Kubuś zielony duży (lub 3 małe)
3 budynie śmietankowe
2 paczki biszkoptów Jaffa cake ( podobne do delicji )
pomarańczowych lub morelowych
1/2 litra kremówki (może być śnieżka na mleko - 2 paczki)
4 galaretki zielone
Wykonanie:
Na soku ugotować te 3 budynie z 3 łyżkami cukru. Jak
budyń przestygnie wyłożyć na upieczony biszkopt. Następnie na masę budyniową
położyć warstwę biszkoptów morelowych lub pomarańczowych z firmy Dr Gerard.
Ubić śmietanę z 3 łyżkami cukru pudru (Do śnieżki nie dodawać cukru). Następnie
2 galaretki rozpuścić w 1 szklance wody i przestudzić. Tężejącą wlać
cienkim strumyczkiem do śmietany i dobrze ubić. Potem szybko wylać na ułożone
biszkopty Jaffe cake. Pozostałe galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody i wlać
tężejącą na wierzch. Schłodzić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz