środa, 19 kwietnia 2017

„Jajeczko” w pracy.

„Jajeczko” w pracy.

Na symbolicznym, świątecznym  śniadaniu  w pracy dzieliliśmy się jajeczkiem, symbolem życia i dobrobytu. Od kilku lat ten zwyczaj zagościł w firmach, przedsiębiorstwach  w naszym kraju. Spotkanie odbyło się w pogodnej, wręcz rodzinnej atmosferze. Szef, jak co roku poprosił nas o przygotowanie świątecznego poczęstunku. On ze swojej strony udostępnił lokal, nasz pokój socjalny w biurowcu, i pokrył wszelkie koszty przygotowania świątecznego śniadania. Braliśmy nawet pod uwagę catering, ale w końcu zdecydowaliśmy się na domowe, tradycyjne smakołyki. Bez problemu uzgodniłyśmy podział pracy i obowiązków z tym związany. Zaangażowani zostali również panowie. Pomagali podczas robienia zakupów i w przygotowaniu Sali. Pięknie nakryte, przystrojone gałązkami forsycji  stoły, szybko zapełniły się pysznymi potrawami. Prawdziwym hitem tego rocznego spotkania okazały się faszerowane jajka przygotowane przez Iwonkę i wspaniałe ciasto z galaretką z wykorzystaniem ciasteczek z firmy Dr Gerard. (Przepis dla zainteresowanych  podam na końcu). Oczywiście nie zabrakło świeżutkich, chrupiących pryncytorcików z naszej ulubionej firmy - Dr Gerard. Sobotnie śniadanie, zaplanowane na dwu godzinne spotkanie, przeciągnęło się. Było tak miło i wesoło, że dopiero  przed południem niechętnie zaczęliśmy zbierać się do domu. Dla milusińskich  żona szefa przygotowała paczki ze słodyczami. Znalazły się między czekoladowymi jajeczkami słodycze takie jak, mafijne choco i zwierzaki maślane. Dzieciaki je uwielbiają. Uśmiechnięci w radosnych  nastrojach wracaliśmy do swoich domów.
Oto przepis na wspomniane ciasto,
Ciasto SHREK:                                                                                                                                                                                                                                                                                     Upiec biszkopt według własnego przepisu (każdy jakiś ma).

Składniki:

Pysio lub Kubuś zielony duży (lub 3 małe)
3 budynie śmietankowe
2 paczki biszkoptów Jaffa cake ( podobne do delicji ) pomarańczowych lub morelowych
1/2 litra kremówki (może być śnieżka na mleko - 2  paczki)
4 galaretki zielone

 Wykonanie:

Na soku ugotować te 3 budynie z 3 łyżkami cukru. Jak budyń przestygnie wyłożyć na upieczony biszkopt. Następnie na masę budyniową położyć warstwę biszkoptów morelowych lub pomarańczowych z firmy Dr Gerard. Ubić śmietanę z 3 łyżkami cukru pudru (Do śnieżki nie dodawać cukru). Następnie 2 galaretki rozpuścić w 1 szklance wody i przestudzić. Tężejącą wlać cienkim strumyczkiem do śmietany i dobrze ubić. Potem szybko wylać na ułożone biszkopty Jaffe cake. Pozostałe galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody i wlać tężejącą na wierzch. Schłodzić. Smacznego.


  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz