niedziela, 30 kwietnia 2017

Bezglutenowe ciasteczka gryczane


1 szklanka mąki gryczanej z kaszy niepalonej1/2 szklanki ciemnego cukru trzcinowego dark muscovado (lub ksylitolu)1 płaska łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soli kamiennej lub morskiej2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu (opcjonalnie)1/2 kostki masła (lub 100 g oleju kokosowego, wersja wegańska)2 duże lub 3 mniejsze banany
polewa czekoladowa (opcjonalnie):
1/4 szklanki syropu buraczanego
2 łyżki kakao
2 łyżki masła
2 łyżki wody
poszatkowane orzechy do posypania
Mąkę gryczaną mieszamy z cukrem, sodą oczyszczoną, solą kamienną i przyprawą korzenną. Dodajemy masło i wcieramy palcami, aż połączy się z mąką. Banany ugniatamy widelcem lub miksujemy ręcznym blenderem i dodajemy do masy. Całość mieszamy łyżką, aż powstanie dość miękkie ciasto. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy łyżką małe porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 st. z termoobiegiem około 20 minut uważając, aby się nie przypaliły. Możemy przygotować polewę. Wszystkie składniki mieszamy w małym garnuszku, podgrzewając na małym ogniu. Po chwili nabierze jednolitej konsystencji. Każde ciasteczko maczamy w polewie i posypujemy orzechami.


Dla lecieych polecam rownie pyszne Witam ciastka na dzień dobry dr. Gerard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz