czwartek, 27 kwietnia 2017

NA POPRAWĘ HUMORU



Na deszczowe, smutne dni mamy w naszym domu swój sposób. DR GERARD swoimi wyrobami skutecznie poprawia nam humory. Najwięcej radości wnosi w ponure nastroje wyjątkowo smaczny PRYNCYTORCIK. Lubimy go bardzo. Ostatnio znów w czasie słoty zagościł na rodzinnym stole. Żeby było bardziej słodko znalazł się przy nim
ŚMIETANOWIEC z bananami.
Składniki : 5 bananów, 20 dag czekolady mlecznej, 30 dag mąki, 500 ml mleka, 3,2%, jedno opakowanie budyniu waniliowego, 10 dag cukru drobnego, plus 3 łyżki, ¾ kostki masła plus dwie łyżki, 15 dag orzechów pekan lub laskowych, 400 ml śmietanki 30 %, 6 łyżeczek żelatyny, dwie paczki cukru waniliowego, 10 dag herbatników maślanych, bułka tarta do formy, sok z cytryny, sól.
Sposób wykonania – Budyń wymieszać w 100 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z trzema łyżkami cukru i jedną łyżką masła. Dolać mleko z budyniem, gotować do zgęstnienia, wystudzić. Masło rozpuścić w rondlu wraz z czekoladą. Orzechy posiekać. Mąkę zmieszać z jednym cukrem waniliowymi zwykłym, szczyptą soli i połową orzechów, dodać masło z czekoladą, zagnieść ciasto, schładzać godzinę. Ciasto rozłożyć w tortownicy, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec 20 minut w 190 c. Żelatynę rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Banany obrać, pokroić w plastry, skropić cytryną.. Rozłożyć je na wystudzonym spodzie. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier waniliowy, wystudzony budyń i żelatynę. Masę rozłożyć na bananach, obsypać orzechami i pokruszonymi herbatnikami. Super rada – Do kremu można dodać kieliszek rumu, o ile jest pewność, że deseru nie będą jeść dzieci. Do kremu nie trzeba dodawać żelatyny, jeśli budyń przyrządzi się z połowy zalecanej ilości mleka. Czas przygotowania około 60 minut plus chłodzenie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz