Na deszczowe, smutne dni mamy w naszym domu swój sposób. DR
GERARD swoimi wyrobami skutecznie poprawia nam humory. Najwięcej radości wnosi
w ponure nastroje wyjątkowo smaczny PRYNCYTORCIK. Lubimy go bardzo. Ostatnio
znów w czasie słoty zagościł na rodzinnym stole. Żeby było bardziej słodko
znalazł się przy nim
ŚMIETANOWIEC z
bananami.
Składniki : 5 bananów, 20 dag czekolady mlecznej, 30 dag
mąki, 500 ml mleka, 3,2%, jedno opakowanie budyniu waniliowego, 10 dag cukru
drobnego, plus 3 łyżki, ¾ kostki masła plus dwie łyżki, 15 dag orzechów pekan
lub laskowych, 400 ml śmietanki 30 %, 6 łyżeczek żelatyny, dwie paczki cukru
waniliowego, 10 dag herbatników maślanych, bułka tarta do formy, sok z cytryny,
sól.
Sposób wykonania – Budyń wymieszać w 100 ml zimnego mleka.
Resztę mleka zagotować z trzema łyżkami cukru i jedną łyżką masła. Dolać mleko
z budyniem, gotować do zgęstnienia, wystudzić. Masło rozpuścić w rondlu wraz z
czekoladą. Orzechy posiekać. Mąkę zmieszać z jednym cukrem waniliowymi zwykłym,
szczyptą soli i połową orzechów, dodać masło z czekoladą, zagnieść ciasto,
schładzać godzinę. Ciasto rozłożyć w tortownicy, wysmarowanej masłem i
oprószonej bułką tartą. Piec 20 minut w 190 c. Żelatynę rozpuścić w 100 ml ciepłej
wody. Banany obrać, pokroić w plastry, skropić cytryną.. Rozłożyć je na
wystudzonym spodzie. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier
waniliowy, wystudzony budyń i żelatynę. Masę rozłożyć na bananach, obsypać orzechami
i pokruszonymi herbatnikami. Super rada – Do kremu można dodać kieliszek rumu,
o ile jest pewność, że deseru nie będą jeść dzieci. Do kremu nie trzeba dodawać
żelatyny, jeśli budyń przyrządzi się z połowy zalecanej ilości mleka. Czas
przygotowania około 60 minut plus chłodzenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz